Casele cubice din Rotterdam
17 October 2019
Rio Tinto – Râul Roșu din sudul Spaniei
25 October 2019

ILUSTRATE DIN CUBA – Sculpturile lui Jose Villa Soberon

„Aş vrea ca lucrările mele să trezească şi să comunice emoţii, să îmbogăţească sentimentele cele mai fireşti şi mai simple ale omului. Asta este ceea ce mi-a marcat întotdeauna munca artistică, atât cea figurativă, cât şi cea abstractă.” Cuvintele îi aparţin lui José Villa Soberón, autorul unor renumite sculpturi din Havana şi din alte oraşe ale Cubei.

* * *

José Ramón Villa Soberón s-a născut în ziua de 2 septembrie a anului 1950, în Santiago de Cuba. Laureat al Premiului Naţional de Arte Plastice acordat în anul 2008 şi profesor de sculptură la Institutul Superior de Artă din Havana, el este unul dintre cei mai importanţi sculptori din istoria artei cubaneze. A fost recompensat de-a lungul timpului cu numeroase premii naţionale şi internaţionale şi a susţinut conferinţe în Cuba şi în străinătate. O parte din lucrările sale, de format mic, se află în colecţii din Cuba şi în multe alte ţări ale lumii, cum ar fi Spania, Statele Unite ale Americii, Germania, Canada, Rusia, Franţa, Italia şi Mexic.

* * *

José Villa Soberón este un artist faţă de care critica şi publicul şi-au manifestat aprecierea în repetate rânduri. În Cuba este renumit pentru lucrările sale, în special pentru sculpturile care se găsesc răspândite în întreaga ţară. Mâinile acestui creator au dat viaţă, de-a lungul timpului, mai multor personaje populare şi celebre din Cuba, dar şi din alte părţi ale lumii, ce au avut incidenţă asupra culturii cubaneze. Şi, după cum bine au subliniat specialiştii care i-au studiat lucrările, Villa Soberón a reuşit mereu să surprindă gesturile, atitudinea şi personalitatea celor pe care i-a înfăţişat, oricare ar fi materialul folosit ori imperfecţiunile acestuia.

* * *

Cele mai populare opere ale lui José Villa Soberón se află în Havana. Aici, în locurile cele mai neaşteptate, călătorul poate admira sculpturile sale în mărime naturală, care îl privesc de parcă ar dori să înceapă o conversaţie despre diversele poveşti ale oraşului. Iar între cele mai renumite se numără cea pe care artistul a aşezat-o, în anul 2001, la intrarea în Bazilica Sfântului Francis de Assisi (Basílica Menor de San Francisco de Asís) în Havana Veche (Habana Vieja). Această lucrare, una dintre cele mai vestite din Cuba, este la fel de cunoscută ca personajul pe care îl înfăţişează, şi anume El Caballero de Paris (Cavalerul din Paris). Fabulosul Cavaler din  Paris, pe numele său José María López Lledín, este una dintre legendele cel mai adânc înrădăcinate în memoria locuitorilor din Havana. Un  vagabond faimos, vestit pe străzile oraşului încă din anii ’50 ai secolului trecut. José Villa Soberón s-a lăsat inspirat de povestea sa şi l-a imortalizat în bronz, în mărime naturală, reconstituindu-i înfăţişarea într-un mod incredibil. Se spune în popor că aduce noroc să te fotografiezi atingându-i simultan  barba, degetul arătător şi vârful pantofului stâng.

* * *

O altă lucrare a lui José Villa Soberón poate fi văzută într-unul dintre cele mai cunoscute localuri din capitala cubaneză, şi anume în Floridita. Aici, în acest bar, considerat a fi unul dintre cele mai bune din lume, leagăn al celebrei băuturi daiquiri, din anul 2003, cei care îi trec pragul au plăcuta surpriză de a se întâlni cu Ernest Hemingway. Este vorba de o statuie în mărime naturală turnată în bronz, pe care sculptorul a creat-o pornind de la portrete şi fotografii ale celebrului scriitor american făcute în perioada în care acesta a locuit în Cuba. Impresionanta siluetă a lui Hemingway, aşezat la capătul barului, sprijinit de tejghea aşa cum obişnuia să stea odată şi să îşi bea băutura, parcă invită oaspeţii să ciocnească un pahar cu el.

* * *

Ajunşi în Habana Vieja, vă veţi întâlni şi cu figura stilizată a celui care a fost dansatorul şi coregraful spaniol Antonio Gades. Sculptura, tot din bronz şi în mărime naturală, îl înfăţişează pe Gades în picioare, sprijinindu-se de una dintre superbele coloane de piatră ale Palatului Contelui de Lombillo, în Piaţa Catedralei (Plaza de la Catedral), cu un braţ în şold şi uitându-se la trecătorii care se bucură de farmecul vechii pieţe. Este încă o lucrare a lui José Villa Soberón care surprinde prin realism şi naturaleţe. Din anul  2007, statuia lui Antonio Gades constituie o atracţie în plus a deja celebrei Pieţe a Catedralei, unul dintre cele mai frumoase locuri din Havana colonială.

* * *

Dar poate că lucrarea care i-a adus cea mai mare popularitate lui José Villa Soberón este cea dedicată unuia dintre membrii legendarei formații britanice „The Beatles”, şi anume John Lennon. Sculptura a fost realizată în anul 2000 şi este situată într-un parc din cartierul Vedado. A fost ales locul acesta pentru a-i aduce un omagiu lui Lennon, deoarece aici s-a desfăşurat, în anul 1990, un mare concert susținut de muzicieni cubanezi de renume pentru a evoca celebra formaţie şi a comemora dispariţia fizică a artistului. Statuia a fost dezvelită de muzicianul cubanez Silvio Rodríguez, figură reprezentativă pentru Nueva Trova din Cuba şi, de asemenea, admirator al lui John Lennon.

John Lennon stă aşezat pe o bancă din parc, purtându-şi clasicii ochelari rotunzi, picior peste picior şi cu un braţ sprijinit pe spătarul băncii. Primeşte în fiecare an mii de oameni care vin să îi aducă flori, să îl fotografieze sau să se aşeze pur şi simplu lângă el, ca să îi ţină de urât. Impresionat de toate acestea, José Villa Soberón avea să declare: „N-am crezut vreodată că acest omagiu adus lui Lennon se va bucura de o atenţie atât de mare din partea populaţiei, pentru că nu este deloc obişnuit în artele plastice, şi cu atât mai puţin în sculptură, ca o lucrare să aibă un asemenea succes în rândul oamenilor…”

Lângă statuie se poate citi, în caligrafia artistului, un vers (în limba spaniolă) din cunoscutul cântec al formaţiei „The Beatles”, „Imagine”: „Poţi spune că sunt un visător, dar nu sunt eu singurul”.

* * *

În Habana Vieja, mergând pe urma sculpturilor lui José Villa Soberón, puteţi vedea şi lucrări care înfăţişează personalităţi de vârf ale artei, cum ar fi Gabriel García Márquez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură sau Alicia Alonso, distinsă cu titlul de „Prima ballerina assoluta”, fără a lăsa deoparte lucrarea pe care, cu umilinţă, a închinat-o Maicii Tereza de Calcutta. Toate aceste opere le puteţi descoperi, desigur,  dacă vă hotărâţi să vizitaţi capitala Cubei.

* * *

Nu doar în Havana pot fi admirate lucrările lui José Villa Soberón, ci şi în Cienfuegos, pentru că sculpturile aproape vii ale acestui artist sunt răspândite în întreaga ţară.

În Cienfuegos, turnată în bronz, se află statuia lui Benny Moré, care se plimbă, ca orice alt trecător, pe artera Paseo del Prado din acest frumos oraş. Cu această sculptură José Villa Soberón aduce un omagiu uneia dintre cele mai mari personalități ale muzicii cubaneze, Bartolomé Maximiliano Moré Gutiérrez, cunoscut în întreaga lume ca Benny Moré. Statuia a fost dezvelită în anul 2004 şi respectă statura reală a muzicianului. Pe cap are pălăria cu bor larg, atât de caracteristică lui şi este îmbrăcat cu jacheta lungă, pantalonii largi şi pantofii în două culori specifici epocii în care a strălucit celebrul muzician. Sub braţ are bagheta, cea cu care a dirijat „La Banda Gigante”. Faţa zâmbitoare îi scoate în evidenţă personalitatea, iar poziţia lui, în mers, pare să îi invite pe călători şi pe locuitorii din Cienfuegos să facă o plimbare prin oraş.

Realizat de Esther Reyes Corría – RADIO TAÍNO

(traducere – Diana-Maria Şincai)