Idei în nocturnă. Izvoare de filosofie – Etica mediului Către un nou domeniu de expertiză filosofică (II)
27 January 2017
O seară clasico-romantică în viziunea Orchestrei de Cameră Radio
27 January 2017

Imaginativă și exuberantă- Letiția Oprișan

Pictura Letiției Oprișan cuprinde trei capitole esențiale iar prezenta expoziție deschisă la Muzeul ”Vasile Pârvan” de la Bârlad ni le semnalează, într-o selecție determinată și de construirea simezei, pe toate trei; privitorii pot însă vedea suficiente lucrări pentru a-și forma o imagine corectă asupra creației artistei Letiția Oprișan.

Plasticiana Letiţia Oprişan vede în pictură suprema sa libertate. Imaginatia ei, astăzi neconstrânsă de nimic se constată a fi limitată doar de suprafaţa pânzei, pe care artista din această cauză, în perioada din urmă o caută să fie cu insistenţă din ce în ce mai mare, semnele picturale căpătând şi ele amploare, redimensionându-se direct proporţional cu mărimea pânzei.

Dincolo de imaginaţie simţim vehemenţa cu care artista vorbeşte pictural, impetuozitatea manifestării găsindu-se corelată cu desfăşurarea pe suprafeţe generoase.

Aşadar, pictura Letiţiei Oprişan este imaginativă şi vehementă. În plus, spontan-exuberantă. O spontaneitate pre-gândită de artistă dar care include în sine mesaje care au mai fost vehiculate în istoria artei. Căci, Letiţia Oprişan nu pictează ca şi cum nimeni înaintea ei n-a mai pictat dar pictează crezând cu sinceritate în actul creaţiei autentice şi având rezultate în acest sens. Aşadar, artista poate face abstracţie de orice stil, fiinţa ei este capabilă de gesturi picturale a căror intimitate îi defineşte maniera personală, unică de lucru.

Stilul Letiţia Oprişan are câteva elemente definitorii. Dintre acestea însă trebuie subliniat, limbajul pictural cu tendinţă şi trimitere spre abstract. Din ultimele lucrări sunt excluse semnele păsării ori cele ale corpului uman, frecvente în urmă cu câţiva ani: chipul feminin sau masca, ochiul, gura sau nasul. În pofida acestor eliminări, remarcăm coerenţa operei sale pe acest parcurs al anilor din care artista a selectat lucrări pentru această prezentare în intervalul anilor 1997-2014. Abstractul propus de Letiţia Oprişan este unul din care artista vrea să elimine chiar experienţa propriului corp, concret-însoţitor în actul picturii gestuale deci cu implicaţii pronunţat  fizice, de care e perfect conştientă şi de care într-o oarecare măsură astfel, se detaşează. Prin urmare, ruptura de realitate e din ce în ce mai clar marcată, atemporalul planând asupra meditaţiilor sale picturale.

Dincolo de forme şi semne se află culoarea. În afara negrului profund şi a albului care limpezeşte, roşul, galbenul şi albastrul se ciocnesc fie pe pânză, se întrepătrund pe paletă sau se suprapun în concentraţii foarte diferite ca urmare a gesturilor descătuşate ale pictoriţei. Griurile colorate arareori întâlnite în pictura Letiţiei Oprişan, îi par acesteia moi, lipsite de vlagă şi prea tăcute, imposibil de resuscitat de spiritul său iute. Căci pictura Letiţiei Oprişan glăsuieşte pe tonuri înalte, lucrările ei nefiind nici reconfortante, nici consolatoare.

dr. Roxana Păsculescu, critic de artă