Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe – ”Semnez imediat pentru o altă viață la fel!”
22 November 2018
Primul Simpozion Național de Chirurgie Robotică
23 November 2018

IMPLEMENT – campanie de cercetare pentru restaurarea obiectelor de patrimoniu

Vineri 23 noiembrie, în cadrul proiectului IMPLEMENT pe site-ul proiectului www.implement.inoe.ro va fi lansat un apel pentru aplicații, destinat instituțiilor care doresc să beneficieze de investigațiile puse la dispoziție de Institutul de Optoelectronică – INOE2000. În urma unei jurizări vor fi alese 2 studii de caz: unul de restaurare la interior, pentru obiecte aflate în: arhive, biblioteci, cartoteci, galerii, muzee, și încă un studiu de caz pentru situri arheologice, monumente, bunuri culturale de for public.

Analizele for fi efectuate de colectivul de specialiști investigatori de la INOE2000 în cursul anului 2019.

IMPLEMENT este un proiect destinat restauratorilor, care va pune pe harta națională toate laboratoarele care execută analize fizico-chimice în vederea restaurărilor obictelor de patrimoniu, care funcționează în țară și toate atelierele care se ocupă de restaurare. Toate acestea pentru beneficiul obiectelor de patrimoniu mobil și imobil care au nevoie de restaurare.

De ce este nevoie de o asemenea ”hartă”? Pentru că nu există un inventar exhaustiv al instituțiilor care se ocupă de astfel de analize și pentru că înainte de orice restaurare a unui obiect de patrimoniu este necesară o diagnosticare corectă a ”bolii” de care suferă obiectul, clădirea, monumentul care urmează a fi restaurate, pentru a se interveni exact cu tehnica și materialele corespunzătoare.

IMPLEMENT este un proiect complex coordonat de Institutul pentru Optoelectronică INOE 2000, început în anul 2017, în care sunt implicate 6 instituții de cercetare, în 5 subproiecte: INOE 2000, Institutul de Cercetare pentru Textile și Pielărie, Institutul Național al Patrimoniului, Universitatea de Artă și Design din Cluj Napoca, Universitatea de Arte din București și Universitatea Dunărea de Jos din Galați.