AUDIO – Street Delivery la Baia Mare
2 July 2017
Festivalul Promenadelor Brașovului
3 July 2017

Improvizație, entuziasm și atmosferă de poveste în a doua zi a Jazz™ 2017

JAZZ™ 30 iunie – 2 iulie 2017, Timișoara

Cea de a doua zi a festivalului JazzTM 2017 a început cu o atmosferă relaxată, în Parcul Civic și Parcul Castelului, unde artiști români și internaționali au oferit improvizații și combinații imprevizibile de genuri muzicale spectatorilor care au ales să-și petreacă după-amiaza de sâmbătă bucurându-se de muzică bună.

Cu detalii Dorina Călin:

Începând cu ora 16:00, spectatorii din Parcul Castelului au avut oportunitatea de a se bucura de jazz clasic, compoziții originale și cântece românești semnate de Ana Dubyk Quartet. ”Mă bucur mult că suntem aici și mulțumim că sunteți alături de noi la încă o ediție minunată a JazzTM!” a transmis Ana Dubyk publicului, imediat după prima piesă din concert, Strenght, care este o compoziție proprie a artistei. O figură emblematică a muzicii maghiare, încă din adolescență, chitaristul Toth Bagi Csaba a transmis publicului din Parcul Castelului: ”Suntem foarte fericiți să fim aici în Timișoara. Cântăm o fuziune de muzică balcanică cu influențe maghiare, bulgare și chiar și sârbești.”

Cu emoție, pasiune și profunzime, China Moses a abordat subiecte sociale, pe alocuri politice: ”Dacă vrei cu adevărat să simți o schimbare trebuie să faci ceva, nu doar să îți dorești asta.” De asemenea, a vorbit despre Dinah Washington, muza și idolul ei muzical.

La scena din Parcul Civic, Armies Live! au purtat publicul pe ritmuri de trip-hop ambiental. Apoi, The Best Bad Trip au oferit celor prezenți ocazia de a experimenta complexitatea unui jazz energic, cu influențe groovy și funk. ”Oamenii de aici sunt foarte deschiși la acest stil de improvizație. Nu ne așteptam ca toată lumea să aprecieze atât de mult muzica noastră. Improvizăm adeseori, dar cel mai mult ne plac situațiile acestea în care putem cânta exact așa cum simțim și cum ne imaginăm muzica.” The Egocentrics au adus un mix instrumental stoner/psychedelic, așa cum doar pionierii în România ai acestui gen puteau oferi.

În Piața Victoriei, concertele au debutat cu Paolo Profeti European Collective. Devenit, în ultimii ani, parte integrantă a scenei de jazz românești, chiar dacă el este italian, artistul și-a manifestat deschis aprecierea față de festival și față de public: ”Mă bucur mult să mă aflu în acest oraș minunat și, mai ales, la JazzTM. După părerea mea, este cel unul dintre cele mai bune festivaluri din România, în acest moment.”

Energia și buna dispoziție au continuat la scena din Piața Victoriei cu o nouă premieră pe scena JazzTM, Christian Scott aTunde Adjuah, care a depășit toate barierele genurilor muzicale, spre exaltarea publicului. Concertul trupei a fost de-a dreptul magic, peste Piața Victoriei afișându-se un curcubeu minunat, care a amplificat euforia spectatorilor.

Seara de sâmbătă, 1 iulie, a însemnat încă o premieră în România: Miles Mosley feat. The West Coast Get Down cu Tony Austin (tobe), Cameron Graves (pian), Howard Wiley (saxofon) și Chris Gray (trompetă). Artiștii au explorat legăturile dintre divrse stiluri muzicale, aducând pe scenă un sunet nou, inovator, care a transmis bucuria de a cânta, naturalețe și pasiune. ”Cântăm cu scopul de a inspira oamenii, așa cum și acest loc, din centrul istoric al orașului, v-a inspirat, la un moment dat, pe voi. Simțiți-vă liberi să vă bucurați!”, a transmis liderul trupei pe scena din Piața Victoriei.

Jam session-urile din această zi s-au desfășurat la Manufactura, unde Paratrăznet s-au jucat cu ritmurile post-progressive, Krautrock, rock psihedelic și avant-garde. Compoziții complexe, combinate cu pasaje de improvizație, au transformat experiența muzicală într-un spațiu ale cărui limite au fost depășite în mod repetat.

Entuziasmați de atmosfera din timpul concertelor, o parte dintre artiștii care au concertat sâmbătă, s-au alăturat jam session-ului de la AMBASADA, unde A-C Leonte și minunata ei trupă i-au invitat pe toți să participe și să cânte împreună. Alături de ei au fost Miles Mosley x West Coast Get Down și instrumentiștii lui Christian Scott aTunde Adjuah. Publicul a trăit o experiență unică, fiind parte din povestea muzicală oferită de artiști care s-au bucurat să împartă cu cei prezenți emoțiile profunde ale improvizației specifice jazz-ului.

Foto oficial: Flavius Neamciuc; Sebastian Tătaru; Silviu Filip; Petru Cojocaru; Ciprian Hord | JAZZ™ 2017

Credit foto: Petru Cojocaru

Organizator: Primăria Municipiului Timișoara

Banca oficială: Raiffeisen Bank

Partener principal: Profi România

Sponsor: Continental Anvelope Timișoara

Mașina oficială: Mercedes Benz prin Casa Auto Timișoara

Programul JazzTM 2017, pentru următoarele zile:

Piața Victoriei
Duminică, 2 iulie

20:00 SUBJazz

21:00 Bill Laurance

22:30 Monty Alexander Harlem Kingston Express

Programul Parcul Civic
Duminică, 2 iulie

16:00 Civic – Paperjam

17:00 Civic – BAB

18:30 Civic – Thomas de Pourquery & Supersonic

Program Parcul Castelului
Duminică,  2 iulie

16:00 Castel – Amalia Gaiță

17:00 Castel – A-C Leonte Reveries

18:30 Castel – Teo Milea

Generale: JAZZ™ se va desfăşura la Timişoara, în perioada 30 iunie – 2 iulie 2017. Cea de-a cincea ediție a festivalului va avea trei scene în aer liber: în Piața Victoriei, în Parcul Castelului și în Parcul Civic și alte patru spații speciale pentru jam sessions: AMBASADA, Manufactura, D`arc și Aethernativ. Accesul la JAZZ™ este gratuit. La cele 4 ediții de până acum, JAZZ™ a adus la Timişoara nume precum Richard Bona, Kurt Elling, David Murray şi Macy Gray, Terri Lyne Carrington / Lizz Wright, Al Jarreau, The Cat Empire, Anoushka Shankar, Dianne Reeves, Liv Warfield w/ Prince’s NPG Hornz, The Ruff Pack, Marcus Miller, DeeDee Bridgewater, Dhafer Youssef, Imany, Jacob Collier, BadBadNotGood, o parte dintre aceştia în premieră în România.