În puterea nopții, o rază de lumină
17 June 2022
Stranger Things – Sezonul Patru sau urcând pe dealul nostalgiei
2 August 2022

În descendența artei clasice

 

Pictorul ieșean Mihai Coțovanu este un împătimit al redării naturii; fie că urmărește realitatea peisajului, fie naturalețea portretului sau simbolistica unei naturi statice, Mihai Coțovanu surprinde vitalitatea naturii. Pictorul este un bun cunoscător al picturii impresioniste și postimpresioniste, în descendența cărora se așază cu mândrie. Plein-air-ist, Mihai Coțovanu urmărește în diferite momente ale zilei, lumina, capacitatea ei de a descoperi lumea înconjurătoare, felul ei de a scoate la iveală formele tridimensionale, de a ascunde ceea ce există în umbră.

Temele picturale sunt cele ale artei dintotdeauna: peisajul, natura statică, portretul. Doar cu subiectul cunoscut sub denumirea de compoziție cu personaje nu ne întâlnim în opera lui Mihai Coțovanu. În rest, în creația lui Mihai Coțovanu ne putem reîntâlni cu buna tradiție a picturii românești.  

Expoziția de la Galeria Artelor a Cercului Militar Național din perioada lunii iunie 2022, ”Artă și identitate” subliniază interesele artistului îndreptate către recunoașterea unor locuri și oameni, către descoperirea temeinică a unor spații pe care artistul își dorește dintotdeauna să le portretizeze în pictura sa.

Realizatoare Roxana Păsculescu