Cum se vede amintirea transpusă în ceramică
30 May 2019
Patrimoniul naţional
13 June 2019

În preajma ansamblului monumental Brâncuși de la Târgu Jiu, un muzeu de artă valoros

Muzeul de artă din Tărgu Jiu este adăpostit într-o clădire care în urmă cu mulți ani îl aștepta pe Nicolae Ceaușescu, în vizită de lucru, în spațiul gorjean. Din anul 1993, construcția găzduiește o colecție de artă impresionantă. Spațiul nu este nici generos, nici modernizat, dar lucrările de artă selectate pentru această expunere pe care am văzut-o la începutul lunii iunie 2019, merită întreaga noastră atenție. De la artă flamandă și italiană, de la artă religioasă de la noi din țară la Mișu Popp, apoi la Iosif Keber și Ștefan Popescu, la artă contemporană, Muzeul de artă cuprinde opere extrem de interesante și valoroase.

Aproape toate artele sunt reprezentate aici, de la pictură, la grafică, de la sculptură la arte decorative, desigur, în proporții diferite. M-am bucurat să văd două lucrări frumoase de Constantin Albani, apoi o ”Roma” de Sorin Ionescu, o sculptură de Aurel Vlad, o ”Mare” în ulei de Gheorghe Petrașcu, o sculptură monumentală a lui Gheorghe Iliescu- Călinești.

Interviul cu Dorina Cioplea, muzeografă la Muzeul de Artă din Târgu Jiu mi-a făcut o mare plăcere. Iar imaginile selectate pentru această ediție ”Amintiri cu și despre artiști plastici” sunt reprezentative pentru patrimoniul instituției muzeale.

Realizator Roxana Păsculescu