Un frumos început de an
6 January 2017
Idei în nocturnă. Izvoare de filosofie – Anul filosofic 2016. Retrospectiva evenimentelor semnificative
6 January 2017

În urmă cu 303 ani, englezul Henry Mill patenta un dispozitiv de scris asemănător tiparului, maşina de scris din zilele noastre

La 6 ianuarie 1714, inginerul englez Henry Mill a brevetat pentru prima oară o mașinărie ce putea să imprime literele una după alta. Prima mașină de scris funcțională a fost inventată de către Pellegrino Turri, în 1808, pentru a veni în ajutorul persoanelor oarbe. Pastorul danez Rasmus Malling Hansen, în 1870, a prezentat publicului “globul de scris”, ce semăna mai degrabă cu o pernă mare de ace. Mașina a fost ulterior transformată într-un produs comercial. Hansen a testat mai multe poziții ale literelor pe o tastatură din porțelan, pentru a determina aranjamentul ce să faciliteze scrisul și să îl facă mai rapid decât cel de mână.

Prima mașină de scris comercială a fost brevetată în 1868, din dorința inginerului mecanic american Christopher Latham Sholes de a produce invenții pentru a îmbunătăți soarta omenirii. Sholes meșterea la o mașină ce să imprime automat numărul paginilor din cărți, când i s-a sugerat că ar putea încerca o construcție mai complexă, ce să poată imprima toate literele alfabetului. El și-a extins creația folosind la bază un vechi telegraf, căruia i-a adăugat taste pentru tot alfabetul. Patentul Sholes & Glidden a fost vândut pentru 12.000 dolari, deoarece Sholes a refuzat să o mai folosească sau să o recomande pentru utilizare.

Momentul de vârf al mașinii de scris a fost în anii 1950, când media de vânzări a atins în SUA 12 milioane de unități. Din 1980, procesoarele de text și computerele au înlocuit majoritatea mașinilor de scris din Occident, ultimele mai fiind folosite la scară largă de populațiile sărace din fostul spațiu sovietic, Africa și din America Latină. Cele mai importante ori cunoscute mărci de mașini de scris sunt următoarele: E. Remington and Sons, IBM, Imperial Typewriters, Oliver Typewriter Company, Olivetti, Royal Typewriter Company, Smith Corona, Underwood Typewriter Company, Adler Typewriter Company și Olympia Werke.

Standardizarea proiectării mașinii de scris mecanice: Prima mașină de scris electrică a fost construită în 1902. Abia în anul 1920 mașina de scris a devenit un obiect cu design standard, fără ca firmele producătoare să propună dife­rențe foarte mari de aspect. Mai demult, scriitorii profesioniști, atât la firme, cât și acasă (pentru corespondența în interes de afaceri) au recunoscut potențialul acestei invenții.