“Amantul Dublu”, thrillerul erotic al lui François Ozon, va închide ediția 2017 a Dracula Film Festival
13 October 2017
Sâmbătă începe Bucharest Art Week 2017 cu spectacolul CORP STRĂIN la Teatrul Evreiesc de Stat
13 October 2017

Începe cea de-a 12-a ediție a Colocviul Teatrelor Minorităţilor Naţionale

Vineri, 13 octombrie, debutează la Gheorgheni cea de-a 12-a ediție a Colocviului Teatrelor Minorităţilor Naţionale, organizat de Teatrul Figura Studio și Asociația Figura. Pe durata celor zece zile care se vor încheia pe data de 22 octombrie, toți cei interesați sunt așteptați cu douăzeci și unu de spectacole, vernisaje, proiectări de filme, spectacole-lectură, concerte, întâlniri cu publicul, forumuri, lansare de carte și târg de carte.

Programul ediției din acest an cuprinde spectacolele teatrelor:

Compania de Teatru Aradi Kamaraszínház (Arad), Teatrul pentru Copii și Tineret Ariel (Târgu-Mureș), Teatrul Municipal ”Csíki Játékszín” (Miercurea Ciuc), Teatrul Figura Studio (Gheorgheni), Teatrul Orășenesc Târgu Secuiesc, Teatrul Maghiar de Stat Cluj (Cluj-Napoca), Teatrul Național Târgu-Mureș – Compania Tompa Miklós, Teatrul Național Radu Stanca – Secția Germană (Sibiu), Teatrul de Nord Satu Mare – Compania Harag György, Teatrul Szigligeti (Oradea), Teatrul Tamási Áron (Sfântu Gheorghe), Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely Timișoara – Teatrul German de Stat Timișoara, Teatrul Tomcsa Sándor (Odorheiu Secuiesc), Teatrul Novi Sad (Novi Sad).

 

Pe lângă teatrele maghiare și germane din țară, la eveniment au fost invitate mai multe trupe independente printre care se numără Compania de Teatru Giuvlipen din București, Atelierul Cultural ”Káva” din Budapesta, Waiting Room Project din Cluj-Napoca și Yorick Studio din Târgu-Mureș, dar și spectacolul de jonglerie de foc al Studio M din Sfântu Gheorghe.

 

Festivalul, care se numără printre cele mai însemnate evenimente ale artei teatrale ardelene este organizat cu sprijinul financiar al Guvernului României – Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Ministerului Culturii și Identității Naționale, Fundaţiei Communitas, Uniunii Democrată Maghiară din România, Fundației Bethlen Gábor, în parteneriat cu Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea. Evenimentul debutează la Gheorgheni pe data de 13 octombrie cu spectacolul Homemade al Teatrului de Stat Maghiar din Cluj, începând cu ora 19.00, după festivitatea de deschidere a festivalui.

 

Una dintre cele mai importante momente al evenimentului de zece zile, urmează să fie prezența Teatrului Novi Sad. Trupa sosită din Serbia, și care va participa, totodată, pentru prima dată la festival, aduce la Gheorgheni, spectacolul Negru, care a obținut deja nenumărate premii.

 

Un alt element aparte în programul ediției din acest an al festivalului, îl constituie faptul că spectatorii vor putea viziona două spectacole montate de Bocsárdi László (Comedia erorilor prezentat de Trupa Harag György a Teatrului de Nord Satu Mare și Liliom, un spectacol al Teatrului Tamási Áron din Sfântu Gheorghe), respectiv, va avea loc vernisajul expoziției ce prezintă activitatea artistică a lui Bocsárdi László, fondatorul Teatrului Figura Studio.

 

Spectacolul realizat de Moliendo café, în colaborare cu Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely Timișoara și Teatrul German de Stat Timișoara este unul cât se poate de remarcabil, deoarece, până în prezent, publicul festivalului nu s-a putut bucura încă de niciun spectacol montat de Silviu Purcărete.

 

Teatrul Tomcsa Sándor din Odorheiu Secuiesc a fost invitat cu două spectacole, anume Roberto Zucco, în regia lui Zakariás Zalán, respectiv Stop the tempo!, spectacol jucat în pub. Teatrul Teatrul Municipal ”Csíki Játékszín” din Miercurea Ciuc urmează să evolueze în cadrul festivalului, pe scenă proprie, cu spectacolul Portugalia, în regia lui Victor Ioan Frunză.

 

Festivalul dedică spectacole și iubitorilor dramaturgie clasice, fiind incluse în program Molière: Mizantropul în regia lui Novák Eszter (Teatrul Szigligeti din Oradea), Cehov: Pescărușul în regia lui Keresztes Attila (Teatrul Național Târgu-Mureș – Compania Tompa Miklós), Racine: Phaedra în regia lui Albu István (Teatrul Figura Studio), spectacol care va încheia pe data de 22 octombrie ediția din acezt an a festivalului. În ziua zero al evenimentului, pe data de 12 octombrie va fi jucat spectacolul Oneghin în regia lui Botond Nagy, iar pe data de 16 octombrie toți cei intresați vor putea viziona recitalul lui Máthé Annamária – amândouă spectacole fiind producții ale Teatrului Figura Studio.

În cadrul programelor auxiliare, vor fi citite texte dramatice ale unor autori ca Demény Péter, Závada Péter, sau Moșu Norbert-László (membrul companiei Teatrului Figura Studio).

 

Pentru prima dată în istoria festivalului, programul cuprinde proiectări de filme: Hajdu Szabolcs Nu vă daţi jos pantofii!, respectiv Enyedi Ildikó Despre trup și suflet.

 

Aproape fiecare zi al evenimentului va fi încheiată de concertul unei formații de actori, dar printre invitați se numără și formațiile sZempöl Offchestra din Sfântu Gheoarghe, The Case din Timișoara, sau Koszika & The HotShots din Târgu Mreș.