Înființarea unui Teatru Rom de Stat este susținută de personalități și instituții de cultură
20 October 2020
Intrare liberă la proiecțiile outdoor la cea de-a 11-a ediție Les Films de Cannes à Bucarest între 23 octombrie și 1 noiembrie
20 October 2020

Începe prima ediție a ART200: Festivalul internațional de film queer!

Festivalul internațional de film queer ART200 vine în prima ediție la București între 26 și 31 octombrie! Dat fiind contextul pandemiei COVID-19, festivalul se va desfășura anul acesta în format hibrid, cu majoritatea evenimentelor online.

ART200 este un festival de film queer (termen umbrelă pentru comunitatea LGBT: lesbiene, gay, bisexuali, transgender) al cărui scop este de a încuraja creația de artă și film queer în România, precum și colaborarea între artiste și artiști queer de pe scena locală. Unul dintre principalele obiective ale demersului este susținerea autoreprezentării și a reprezentărilor juste și complexe ale personajelor LGBTQ+ în filme și artă.

Pe durata celor 6 zile de festival vor fi disponibile pentru vizionare 40 de scurtmetraje, 5 lungmetraje și un performance, va avea loc un atelier de poezie queer, un pitch pentru filme queer și o expoziție de artă (disponibilă atât fizic, cât și online).

Scurtmetrajele sunt cuprinse în 6 secțiuni (Sex WorkPoly și KinkTrans și Non-binaryQueer Mental Health,Scurtmetraje Românești, Scurtmetraje LGBTI în spaniolă), calupurile fiind urmat de o discuție cu selecționerx și regizorx. Alături de scurtmetraje, vor mai fi disponibile și 5 lungmetraje și un performance Filmele vor putea fi vizionate online, iar discuțiile vor fi transmise live pe pagina de facebook a festivalului. Filmele își propun să vorbească despre comunitățile marginalizate și vulnerabile din cadrul comunității LGBTQ: persoane non-binare, persoane care practică munca sexuală, persoane queer imigrante sau persoane queer vârstnice, abordând subiecte de multe ori invizibile chiar și în cadrul comunității.

Expoziția de artă intitulată Our Queer Home pornește de la viziunea că vizibilitatea în cultură este o formă de rezistență împotriva violenței sistemice la care sunt supuse persoanele LGBTQIA+ și este dedicată practicilor queer orientate spre istoricizarea experiențelor personale. Expoziția va fi disponibilă atât online cât și fizic, cu programare la Alert Studio. 

Atelierul de poezie ART200 are loc online, în perioada festivalului, 26-31 octombrie 2020. 12 participantx se întâlnesc, în cadrul atelierului, cu cei cinci trainerx. La final, participantx își vor citi poemele la lectura de poezie de sâmbătă, 31 octombrie. Atelierul e organizat în parteneriat cu Literatură și Feminism.

Pitch-ul ART200 are la bază realitatea faptului că oportunitățile de finanțare pentru film sunt oricum puține, iar regizorx din comunități marginalizate au cu atât mai puține șanse să le acceseze. Astfel, pitch-ul are scopul de a susține financiar producția unui film românesc cu tematică queer. Proiectele înscrise vor avea o viziune critică și autocritică, chestionând normele și structurile capitaliste, patriarhale, rasiste, cis hetero și care ies din sfera reprezentărilor tradiționale ale persoanelor LGBTQIA+ în cultura mainstream. Finanțarea constă în 3000 de lei, oferiți de Uniunea Cineaștilor din România.

Pagină Facebook: shorturl.at/uzA13

Pagină Instagram: shorturl.at/wBIP9

Catalog în format electronic: shorturl.at/crBET

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. 

Cu sprijinul: Asociația Accept, Institutul Francez, Uniunea Cineaștilor din România. 

Parteneri: Festivalul Super, Asociația Culturală Replika, Asociația Easyeco, Asociația Festivalului de film Transilvania, British Council, Centrul Ceh București, Centrul Național al Dansului, Colectiva Autonomă Macaz, Editura Hecate, Forumul Cultural Austriac, Goethe-Institut, GENDERDOC-M, Identity Education, Institutul Cervantes, Ambasada Spaniei în București, Mad Pride România, MozaiQ, , PRIDE România, Rise Out. 

Parteneri media: All About Romanian Cinema, Asociația Quantic, Asociația Cinefocus, Asociația de dezvoltare a filmului românesc (Films in Frame), Asociația informală a vocilor pentru incluziune (AIVI), Asociația Maatka Phi (cutra.ro), Decât o Revistă, Film Menu, Perspektiva, Radio România Cultural, Radio Tanana, Vice România, Zile și Nopți. 

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Programul ART200

Luni, 26 octombrie- Sâmbătă, 31 octombrie:

Proiecții online ART200: Filmele vor fi disponibile pe toată perioada festivalului pe Eventbook* 

*Cu excepția: 

Kater– disponibil pe 27 octombrie 

Futur Drei – disponibil pe 28 octombrie 

Marți, 27 octombrie: 

Our Queer Home: Expoziția ART200

Expoziția poate fi vizitată cu programare la Alert (Strada Mircea Vulcănescu 2) pe toată durata festivalului și va fi prezentată și online, pe Facebook-ul ART200.

19:00: Discuție: Sex Work, cu Antonella Lerca Duda

Pe Zoom și live pe Facebook-ul ART200. 

Miercuri, 28 octombrie:

19:00: Discuție: Queer Mental Health, cu Mad Pride 

Pe Zoom și live pe Facebook-ul ART200. 

Joi, 29 octombrie: 

19:00: Discuție: Poliamorie și Kink cu Billie Rose 

Pe Zoom și live pe Facebook-ul ART200. 

Vineri, 30 octombrie: 

19:00: Discuție: Trans & Non-binary cu Matei Maxim 

Pe Zoom și live pe Facebook-ul ART200. 

Sâmbătă, 31 octombrie:

18:00: Lectura de poezie ART200

19:00: Discuție: Filme queer românești cu regizorii invitați 

20:30: Discuție: Filmele de la atelierul ART200 cu regizorii și trainerii de la atelier 

Pe Zoom și live pe Facebook-ul ART200.