Nobel 2017: Jacques Dubochet, Joachim Frank și Richard Henderson, premiul Nobel pentru Chimie
4 October 2017
Premiile Nobel în cifre
5 October 2017

Începe Săptămâna Mondială a Spațiului Cosmic și aniversăm 60 de ani de la lansarea lui Sputnik 1!

”Explorând Noi Lumi în Spațiu” este tema de anul acesta a Săptămânii Mondiale a Spațiului Cosmic, care se celebrează în fiecare an, între 4 și 10 octombrie, în urma unei rezoluții a Adunării Generală a Organizației Națiunilor Unite din 6 decembrie 1999.

4 octombrie pentru că la 4 octombrie 1957 fosta Uniune Sovietică lansa primul satelit artificial din lume, Sputnik 1, deschizând astfel calea spre explorarea spaţiului şi 10 octombrie – pentru că la 10 octombrie 1967, se semna Tratatul privind principiile care guvernează activităţile statelor în domeniul explorării şi utilizării pașnice a spațiului cosmic, inclusiv a Lunii și a celorlalte corpuri cerești.

Evenimentul Săptămâna Mondială a Spațiului este coordonat de către Organizația Națiunilor Unite, cu sprijinul World Space Week Association (WSWA). WSWA conduce o echipă globală de Coordonatori Naționali, care promovează celebrarea Săptămânii Mondiale a Spațiului în propriile țări. În România evenimentul este coordonat de către Agenția Spațială Română (ROSA). Detalii și pe www.rosa.ro

Emisiunea Știința în cuvinte potrivite stă de vorbă astăzi cu cosmonautul român Dumitru Dorin Prunariu despre semnificația Săptămânii Mondiale a Spațiului cosmic, evenimentul spațial cu cea mai mare amploare din întrega lume!

sursa www.google.ro

Pe Radio România Cultural, on air si on line, de la 13.20 la 14.30