Ionel Teodoreanu, 120 de ani de la naștere
6 January 2017
Un frumos început de an
6 January 2017

ION MINULESCU – 136

S-a născut în București, în urmă cu 136 de ani și tot în București s-a stins din viață, în 1944, la câteva luni după ce împlinise 63 de ani. A plecat la Paris sa studieze dreptul dar i-a cunoscut acolo pe câțiva dintre poeții simboliști francezi și s-a întors în România…poet. Ion Minulescu debutează editorial în 1908, cu volumul “Romanțe pentru mai tarziu” care reprezintă un moment important în evoluţia liricii româneşti. Tot în 1908 apare, sub direcția sa, publicația simbolistă “Revista celorlalți” care se declară împotriva tradiționalismului. Un alt moment important din viața lui Minulescu este căsătoria, în 1914, cu poeta simbolistă Claudia Millian. Cei doi au avut o fiică, pe Mioara Minulescu, artist plastic cunoscut, cea care s-a străduit sa păstreze vie memoria părinților ei și a donat, în 1997, colecția casei memoriale Ion Minulescu Muzeului Național al Literaturii Române.
Astăzi, vis a vis de intrarea de protocol a Palatului Cotroceni, pe  strada Gh. Marinescu, în dreptul numărului 19, două plăcuţe din marmură indică : “Muzeul  Memorial Ion Minulescu-Claudia Millian” şi “Muzeul  Memorial „Liviu şi Fanny Rebreanu “. Apartamentele de pe fostul bulevard Cotroceni  au fost cumparate de catre poetul Ion Minulescu şi prozatorul Liviu Rebreanu în anul 1934, cu credit de la Casa Corpului Didactic.
 Ion Minulescu – 136. Portret audio de Eugen Lucan
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

ION MINULESCU, înregistrare din 1928

Înregistrarea prezentată a fost făcută pe cilindru fonografic și realizată de profesorul Hubert Pernot în 3 octombrie 1928 la Facultatea de Litere din Bucureşti, multiplicată pe disc Pathé în 1929.

În Muzeul Cuvântului din Paris s-a păstrat această înregistrare din 1928 conţinând vocea lui Ion Minulescu. Acesta şi-a rostit în faţa microfonului două dintre poeziile sale: „Cu toamna în odaie” (pe disc are titlul „Vizită nocturnă”) şi „Romanţa rozinei”. Înregistrarea a fost difuzată pentru prima dată la Radio  în aprilie 1974.
A fost prima oară când un poet român și-a rostit în fața microfonului versurile sale.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Admirat de Caragiale, autorul Romanțelor pentru mai târziu este cel mai de succes poet român al vremii lui. Un succes enervant pentru mulți.  “E ca un plisc <> răzbit în simbolism, în poezie”, scria Arghezi, asociindu-l personajului caragialian. De umbra lui Caragiale, Minulescu nu scapă până astăzi! Calinescu îl gusta mai mult decât,de pildă, Lovinescu, deși scrie “Minulescu este în bună măsură un Mitică ,un Cațavencu și un Eleutheriu Popescu deveniți lirici”. In fine, ca sa schițăm reperele receptării, Nicolae Manolescu face și el apel la Caragiale vorbind despre poezia lui Minulescu, dar schimbă accentele. “Fondul ei simbolist este internațional. Adaptat, doar, pentru Zițele valahe” Pe linga rolul important jucat de creația lui în primenirea liricii noastre înainte de Primul razboi, este de amintit și cel avut de Minulescu în viața artelor plastice. Ca funcționar ministerial a inființat un Salon al artelor, a scris despre pictorii nostri moderni și le-a colecționat lucrarile, dupa cum stă mărturie Muzeul lui memorial.

Un documentar de EUGEN LUCAN