„Poveşti noi pentru voi” la Blaj
7 June 2017
Teatrul Național Radiofonic – online. Ascultă AICI: PREMIERĂ. Exploziv de Elise Wilk
8 June 2017

Ionuț Vulpescu: Cred că e momentul să avem o strategie națională în domeniul culturii

Ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, a declarat, miercuri, la evenimentul de lansare a „Barometrului de consum cultural 2016“, că este momentul ca, în România, să existe o strategie națională în domeniul culturii.

„Cred că, după 27 de ani, e momentul să avem o strategie națională în domeniul culturii, care să treacă dincolo de cicluri electorale, de un partid sau altul care vine și guvernează. Un set de măsuri pe care să le urmeze toți, indiferent cine este la guvernare. Am avut niște întâlniri – și în 2015, și anul trecut s-au făcut câteva întâlniri în jurul acestei idei – și am de când să reiau aceste întâlniri și să se concretizeze printr-o strategie pe care să ne-o asumăm, cu echilibru, cu onestitate, și să dezvoltăm domeniul culturii“, a spus Ionuț Vulpescu.

De asemenea, ministrul Culturii a vorbit și despre problemele pe care domeniul cinematografiei le are și despre scrisoarea-manifest semnată de mai mulți cineaști prin care semnaleză problemele grave pe care le are Arhiva Națională de Filme.

„Sigur: e o discuție. Ce facem ca domeniul cinematografiei, care ne-a adus, în ultimii ani, satisfacții mari, succese, premii internaționale, să poată fi dezvoltat? Dar aici, asigurând un echilibru și între generații și în interiorul acelei generații, trebuie reluat un dialog. Trebuie văzut care sunt părțile bune din toate aceste zone și elaborat un set de măsuri care să dezvolte cinematografia. Arhiva este parte a acestei probleme. Am avut discuții și cu cei de la CNC și, într-adevăr, trebuie văzut ce să facem. E important“, a spus ministrul Culturii.

Arhiva Națională de Filme are imperios nevoie de reformare, pentru a deveni un loc viu, un spațiu destinat (și dedicat) conservării, restaurării, digitizării și accesibilizării informației vizuale, nu un depozit în care urmele filmelor adeseori se pot pierde, spun semnatarii unei scrisori-manifest, prin care semnalează problemele grave ale Arhivei Naționale de Filme.

Dana Bunescu, Oana Giurgiu, Iulia Popovici, Ana Szel, Radu Jude, Vivi Drăgan Vasile, Stere Gulea, Marius Panduru, Alex Sterian și Andrei Rus sunt semnatarii acestei scrisori-manifest.