DOCUMENTAR: Micul Octoih – prima carte în limba română tipărită de diaconul Coresi, la Braşov
14 January 2017
TEHERAN
14 January 2017

IRAN

Până în anul 1935, Iranul s-a numit Persia, iar din 1949 pe plan internaţional au fost folosite două denumiri: Persia şi Iran. Aceasta din urmă fiind înrudită cu cuvântul „arian”, ce se traduce din limba veche indo-iraniană prin „nobil, spiritual”. Apoi, de la 1 aprilie 1979, ţara a devenit Republica Islamică Iran.

* * *

Iranul de astăzi, este moştenitorul bogatelor tradiţii ale vechiului Imperiu persan. De-a lungul timpului, urmele pe care Persia antică le-a lăsat în istorie, rolul său important ca factor intermediar între Orient şi Occident, precum şi influenţa în diverse domenii ale culturii şi civilizaţiei universale, au fost considerabile şi deloc de neglijat. Mai mult chiar, pentru o mare parte din timp, Persia a şi controlat ceea ce numim noi astăzi Orientul Mijlociu.

În prezent, Iranul continuă să joace un rol important în Orientul Apropiat, mai cu seamă prin aşezarea sa strategică pe care o ocupă în Golful Persic (ca principală cale de transport a petrolului din regiune), dar şi prin resursele mari de ţiţei şi gaze naturale.

* * *

Împărţit în mai multe regiuni, Iranul oferă celor ce vor să-l viziteze, o destinaţie surprinzător de frumoasă, cu o multitudine de obiective istorice şi turistice. Pe lângă Teheran, nu ezitaţi să ajungeţi în Esfahan (un loc cu o arhitectură demnă de luat în seamă), Kerman (unul dintre cele mai vechi oraşe, celebru pentru comercializarea minunatelor covoare persane), Qom (o aşezare sfântă considerată bijuteria Iranului), Shiraz (localitatea natală a unor poeţi persani celebri, ca Hafez sau Sa’di, dar cunoscută şi pentru minunatele sale grădini cu trandafiri), Yazd (Centrul cultural al Civilizaţiei Zoroastriene), Tabriz (unde se crede că aici ar fi existat locul biblic al Grădinii Raiului) sau Persopolis (cu ruinele unui oraş construit acum 2.500 de ani, ars din temelii de Alexandru cel Mare şi distrus în mare parte de către arabi, ce a înfruntat mândru timpul şi s-a transformat într-un simbol naţional iranian).

Şi chiar dacă vă vine greu să credeţi, în Iran veţi găsi şi una dintre cele mai mari staţiuni de schi din lume, Dizin, ce se află la aproximativ 120  km nord de Teheran.