Ziua Mondială Braille
4 January 2017
Povestea Quartet Gala, la TVR – Amurgul zeilor sau povestea tinereții fără bătrânețe
4 January 2017

Isaac Newton: “Dacă am făcut descoperiri valoroase în viaţă, aceasta se datorează mai mult răbdării şi atenţiei decât oricărui alt talent.“

4 ianuarie 1643 se naste Isaac Newton renumit om de știință englez, alchimist, teolog, mistic, matematician, fizician și astronom, președinte al Royal Society.

Isaac Newton este savantul aflat la originea teoriilor științifice care vor revoluționa știința, în domeniul opticii, matematicii și în special al mecanicii. În 1687 a publicat lucrarea Philosophiae Naturalis Principia Mathematica, în care a descris Legea atracției universale și, prin studierea legilor mișcării corpurilor, a creat bazele mecanicii clasice. A contribuit, împreună cu Gottfried Wilhelm von Leibniz, la fondarea și dezvoltarea calculului diferențial și a celui integral. Newton a fost primul care a demonstrat că legile naturii guvernează atât mișcarea globului terestru, cât și a altor corpuri cerești, intuind că orbitele pot fi nu numai eliptice, dar și hiperbolice sau parabolice. Tot el a arătat că lumina albă este o lumină compusă din radiații monocromatice.

Odata cu ciuma din 1665, s-a intors in localitatea natala, unde cu mijloace cat se poate de rudimentare a facut o descoperire poate la fel de importanta ca si cunoscuta lege a gravitatiei: a reusit sa faca descompunerea luminii in culorile curcubeului si recompunerea ei in aspectul initial, cu ajutorul a ceea ce numim astazi discul lui Newton.

Peste cativa ani, intuitia ii va sugera legea gravitatiei. Cu pitorescul care a caracterizat-o totdeauna, legenda pretinde ca ideea de gravitatie i-a venit spontan, vazand cum cade un mar din pom, atunci cand se desprinde din codita sa.

Concluziile numeroaselor sale studii l-au facut cunoscut in cele mai inalte nivele ale societatii, fapt pentru care, in 1696, a fost numit trezorier al Coroanei. In aceasta calitate, a dovedit ca 20% din monedele Angliei aflate in circulatie erau false, reusind sa identifice si zece dintre falsificatori.

In 1705, regina Anne l-a innobilat pe Newton, acordandu-i titlul de Sir

La funeraliile organizate cu prilejul mortii sale in 1727, a participat insusi Voltaire.