Constantin Brâncoveanu la Târgoviște
12 October 2016
Izvoare de filozofie – Nicolae Iorga, filosof al valorilor etice românești
14 October 2016

Istorie, cultură și tradiții pe timbrele românești – Descoperiți România, Muntenia

La sud de Carpați, între Olt și Dunăre, se întinde Marea Valahie, regiune istorică a României, cunoscută și sub numele de Muntenia, care împreună cu Oltenia formează Țara Românească. Actul de naștere al provinciei românești este considerat a fi consemnarea victoriei în urma bătăliei de la Posada din anul 1330, când muntenii conduși de domnitorul Basarab I învingeau oastea regelui Ungariei, Carol Robert.

Cele aproape șapte secole de istorie au adunat multe fapte de vitejie și sacrificiu, la care se adaugă frumusețea și bucuria de a trăi în aceste locuri, exprimate și transmise, de la generație la generație, prin construcții arhitecturale și spirituale valoroase, dar și prin oameni de excepție ai zonei.

Moștenirea lăsată de ei a depășit barierele timpului, păstrându-și, până astăzi, unicitatea și specificul pentru oricine este dispus să viziteze acest spațiu plin de istorie, cultură și tradiții. Vă invităm așadar să ne însoțiți într-o călătorie înapoi în timp, de unde vom aduce în prezent crâmpeie din istoria acestei zone, prin cel mai recent proiect filatelic Descoperiți România, Muntenia.

În cele patru timbre de colecție, emisiunea adună la un loc comori istorice și personalități reprezentative ale zonei, fiind disponibilă începând de vineri, 14 octombrie a.c., în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara.

Marca poștală cu valoarea nominală de 2,50 lei scoate în evidență, într-o sugestivă asociere, silueta maiestuoasă a Mănăstirii Curtea de Argeș și a ctitorului ei, domnitorul Neagoe Basarab.

Începând cu perioada primului cuplu de rege și regină ai României, Carol I și Elisabeta, și până în prezent, impozanta construcție a mănăstirii veghează criptele familiei regale.

Valoarea nominală de 3,50 lei aparține timbrului care amintește de domnitorul Constantin Brâncoveanu și de stilul brâncovenesc prezent în ornamentele ctitoriilor sale. La inițiativa sa, cei mai buni constructori și decoratori și-au reunit talentele pentru a defini și materializa o artă de notorietate, arta brâncovenească, ansamblu înțelept închegat al mai multor stiluri.

Timbrul cu valoarea nominală de 8 lei reunește într-o compoziție definitorie frumusețea costumului popular al Munteniei, motive decorative ale covoarelor și alesăturilor zonei, alături de decorațiuni în piatră ale edificiilor mănăstirești, prezențe valoroase ale istoriei țării.

Pe marca poștală cu valoarea nominală de 15 lei se regăsește capitala țării, București, într-un ansamblu de imagini reprezentativ pentru spiritualitate și cultură, prin clădirea Ateneului Român, la care se adaugă imaginea statuară a marelui om politic, Ion. I.C. Brătianu.

Ilustrația celor patru timbre este completată de heraldica zonei (stema Munteniei), iar cele două plicuri prima zi ale emisiunii ilustrează un mozaic de imagini, făcând trimitere către detalii arhitecturale specifice Mănăstirii Stavropoleos din București și detalii specifice portului tradițional femeiesc din Muntenia.

Ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 timbre, minicoala de 5 timbre + 1 vinietă și blocul de 4 timbre (în album filatelic), pe manșeta căruia este ilustrat Turnul Chindiei, din cadrul Complexului Muzeal Curtea Domnească, Târgoviște, într-un cadru nocturn.

Produsul special al emisiunii este albumul filatelic, realizat într-un tiraj limitat de 245 exemplare, echipat cu blocul de 4 timbre al emisiunii și setul de două plicuri prima zi având ștampila ‘prima zi’ aplicată în clar în folio aur. Fiecare element este numerotat de la 001 la 245.

Romfilatelia mulțumește Complexului Național Muzeal ‘Curtea Domnească’ Târgoviște și fotografului Valentin Grigore pentru sprijinul acordat în realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.