APEL – Concurs de proiecte pentru femeile cineast
6 August 2020
NOPȚILE CABIRIEI, proiecție specială la Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL
7 August 2020

Itinerama aduce la Brăila 7 filme de travel în premieră națională

Peste 20 de filme vor rula în premieră națională la Itinerama Travel Film Festival 2020, dintre acestea șapte vor fi proiectate la Brăila în fiecare zi de vineri – între 14 august și 25 septembrie – pe terasa Sunrise Marina – WineBistro – în colaborare cu partenerii de la Cinefeel – Cinematograf de Artă Brăila. 

Proiecțiile sunt organizate în aer liber, iar măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus vor fi obligatorii atât pentru echipă, cât și pentru public și invitați și vor fi afișate în locație.

“Am deschis proiectul Cinefeel în 2018 fiindcă noi credem în continuare în valorile care ne ghidează: educație, respect, datorie, bunătate, libertate, toleranță și frumusețe. Itinerama Travel Film Festival, festival dedicat filmelor a căror acțiune este centrată în jurul unor repere precum „călătorie”, „explorare”, „cunoaștere de sine” și „depășirea limitelor” se înscrie în direcția de dezvoltare a Cinefeel și ne face o mare bucurie să îi găzduim pentru prima în Brăila”, spune Dan Ciurea, inițiatorul proiectului Cinefeel Brăila – Cinematograf de Artă. 

Spectatorii brăileni vor fi așteptați cu un line-up care include peliculele selectate sau câștigătoare la festivaluri de renume internațional.

“Timp de șapte weekenduri spectatorii vor putea călători prin intermediul peliculelor selectate sau câștigătoare la festivaluri de renume internațional cum ar fi Karlovy Vary International Film Festival, San Sebastian Film Festival, International Film Festival Rotterdam, Cannes Film Festival, Toronto – TIFF, Melbourne International Film Festival și Guadalajara International Film Festival”, precizează ZachariasAndroulakakis – selecționer Itinerama Travel Film Festival 2020.

Programul Itinerama Travel Film Festival 2020 la Brăila

La Brăila, Itinerama aduce filme din cele patru secțiuni principale ale festivalului – Focus, exploratorii, Tastes și CineKido. 

Evenimentul debutează vineri, 14 august, cu o călătorie în Brazilia, pe orașul-insulă Florianopolis, prin proiecția „Florianopolis Dream” (în cadrul secțiunii Focus). Filmul a fost distins cu trei premii Karlovy Vary International Film Festival în 2018 – cea mai bună actriță, premium FIPRESCI și premiul special al juriului pentru regie – și este prezentat în premieră națională în cadrul festivalului. 

Vineri, 21 august, brăilenii se vor îmbarca într-o călătorie în jurul lumii, la bordul ambarcațiunii cu pânze. „Maiden” (secțiunea Exploratorii) spune povestea captivantă a unei tinere de 24 de ani, bucătar pe vase de croazieră, care a devenit șefa primului echipaj în exclusivitate feminin ce a participat la ediția din 1989 a cursei Whitbread Round the World Race pentru a dovedi că femeile sunt egale cu bărbații în acest sport.

La cea de-a treia proiecție, vineri, 28 august, publicul va călători către fascinanta insulă grecescă Nisyros, unde soarele strălucește pe un vulcan maiestuos. „Window to the Sea” (secțiunea Focus) este o poveste puternică și plină de speranță despre dragoste, pierdere și confruntarea neînfricată a vieții. Pelicula, prezentată la două din cele mai importante festivaluri europene – San Sebastian International Film Festival și Thessaloniki International Film Festival – îi are în rolurile principale pe multipremiata actriță spaniolă Emma Suárez și pe unul dintre cei mai cunoscuți actori eleni, Akilas Karazisis. 

Pe 5 septembrie spectatorii vor ajunge la Polul Sud. În documentarul „Sanctuary” (secțiunea Exploratorii), câștigătorul Oscar, actorul Javier Bardem, explorează viața subacvatică a zonei arctice. Carlos Bardem și Javier Bardem călătoresc pe continent cu o echipă de oameni de știință pentru a afla despre uimirea diversității sale eco-sistemice și rolul oceanelor în reducerea dioxidului de carbon. Frații fac o scufundare submarină în cea mai friguroasă mare de pe Pământ și văd minunile sale alte lume, și întâlnesc animalul preferat al lui Javier, pinguinul.

În ultimul weekend dinainte de începerea școlii, pe 11 septembrie, Itinerama proiectează un film dedicat copiilor, adolescenților și adulților deopotrivă – „Storm Boy” (secțiunea CineKido). Pelicula ne poartă în Parcul Național Coorong din sudul Australiei, unde un băiețel salvează trei pelicani orfani, hrănindu-i până la vârsta adultă. Tânărul actor Finn Little a câștigat premiul pentru cel mai bun actor tânăr în rol principal la Zlín International Film Festival for Children and Youth în 2019, iar multpremiatul actor britanic Geoffrey Rush face un rol secundar de excepție. 

Pe 18 septembrie brăilenii vor călători în Mexic prin intermediul peliculei „Nothing Fancy: Diana Kennedy” (secțiunea Tastes). Documentarul este o incursiune în intimitatea Dianei Kennedy, o britanică în vârstă de 92 de ani, considerată o legendă a bucătăriei mexicane și promotoarea acesteia la nivel mondial. Ea este de altfel o avidă ecologistă care a luptat mereu pentru schimbarea mediului înconjurător, pentru a produce și susține mâncarea proaspătă pentru generațiile viitoare. Filmul a câștigat anul acesta votul publicului la Palm Springs International Film Festival, dar și titlul de cel mai bun documentar la Santa Fe Independent Film Festival și SXSW Film Festival. 

La gala de închidere a ediției Itinerama Travel Film Festival la Brăila, pe 25 septembrie, va fi proiectată pelicula „Teribile Jungle” (secțiunea Focus), cel mai nou film al lui Catherine Deneuve, lansat la sfârșitul lunii iulie 2020. Împreună cu actorul Jonathan Cohen Deneuve creează un duo irezistibil. Cei doi actori aduc nebunia burlescă – care aduce aminte de umorul filmelor cu Louis de Funes – în acest prim lungmetraj a cărui acțiune va purta spectatorii în jungla amazoniană. 

Secțiuni noi în Itinerama Travel Film Festival 2020

FOCUS – secțiunea principală

Este dedicată anul acesta dragostei. Dragostea pentru partenerul de viață, dragostea față de copii sau dragoste pentru aproape. În contextul pandemiei de coronavirus credem că dragostea este vitală pentru a putea merge mai departe, astfel am ales pelicule care prezintă acest sentiment din mai multeperspective.

EXPLORATORII

Este secțiunea cu cel mai ridicat nivel de adrenalină, dedicată celor pasionați de călătorii pline deaventură, fie că vorbim de escaladări montane, de coborâri în adâncurile apelor sau de sporturi extremeîn natură.

TASTES

O călătorie inedită prin bucătăriile lumii – de la cele apreciate la nivel mondial, până la ascunselebucătării tradiționale românești.

CINEKIDO

O proiecție dedicată celor mai tineri cinefili cu suflet de explorator. Pentru a înțelege mai bine pasiunea copiilor venim anul acesta în întâmpinarea întregii familii cu o peliculă dedicată tuturor membrilor.

Acces la Itinerama Travel Film Festival 2020 în Brăila

Proiecțiile la Brăila vor avea loc la Sunrise Marina – WineBistro (Strada Danubiului 20). Prin parteneriatul dintre Itinerama și Cinefeel Brăila, accesul la proiecții este gratuit. Consumația la terasă este obligatorie. 

Detalii suplimentare puteți găsi pe www.itinerama.ro, pe paginile de Facebook www.facebook.com/itinerama și www.facebook.com/CinefeelBraila/.

Itinerama Travel Film Festival este un proiect cultural organizat de Asociația Maia, în colaborare cu Institutul Francez și Teatrul de Revistă Constantin Tănase (București) și Cinefeel – Cinematograf de Artă (Brăila). 

****

Proiect co-finanțat de Administrației Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabiliteabeneficiarului finanțării.