PORTRET: Nicolae Titulescu – unul din cei mai inteligenţi şi mai talentaţi diplomaţi ai Europei
4 March 2021
DOCUMENTAR: Ziua Internaţională a Femeii. Istorie, statistici şi curiozităţi
8 March 2021

Izvoare de filosofie: Rușinea ca sentiment social și starea de excepție. Către o nouă înțelegere a libertății umane

Andrei Cornea participa la ceremonia de decernare a Premiului GDS pe 2015 presedintelui Comisiei de Etica a Universitatii Bucuresti, prof. Marian Popescu, dezbaterile ''Maladia plagiatului si anticorpii sistemului universitar" si "Cartile "stiintifice" în regimul penitenciar'', joi, 4 februarie 2016, Bucuresti. Inquam Photos / George Calin

Pentru ediția din această săptămână vă propunem o incursiune în antropologia filosofică și în filosofia umanului pentru a redeschide o temă milenară a gândirii europene, anume problema libertății umane și a condiției fragile a omului prins între respectarea normelor sociale și împlinirea idealurilor umanității.

Încă din perioada antică s-a observat că, adesea, există un conflict între respectarea regulilor sociale și acțiunile oamenilor de excepție. Este suficient să ne gândim la figura lui Socrate, model pentru atâția filosofi de-a lungul timpului, care a fost judecat și condamnat pentru impietatea de a pune cetățenii Atenei în fața propriei lor necunoașteri. De asemenea, ne mai putem gândi la Iisus, la Buddha sau la alte astfel de personalități față de care, prin comparație, resimțim rușine din cauza faptului că nu suntem suficient de umani, suficient de morali sau suficient de buni. Cum se poate întâmpla ca o „excepție” de la legea socială să fie văzut, după milenii, ca un personaj „de excepție” al umanității în genere? De ce adesea, când ne gândim la marile modele de umanitate, simțim rușine în fața faptului de a nu fi suficient de umani? Care sunt ipostazele rușinii și ale stării de excepție și cum ne pot face ele să înțelegem mai bine felul de a fi al omului?

Acestea sunt întrebările de la care vom porni discuția noastră alături de Andrei Cornea, profesor universitar doctor al Facultății de Litere din cadrul Universității din București și una dintre cele mai active personalități din cultura română contemporană. Ca filosof, scriitor și traducător invitatul nostru a publicat multiple studii filosofice, opere literare și traducerile unora dintre textele fundamentale ale filosofiei antice.

Prilejul dezbaterii noastre este apariția de curând, la editura Humanitas, a volumului Excepția. O încercare de antropologie filosofică, o interesantă analiză a conceptelor de dreptate și libertate, cu pornire de la sentimentul de rușine și de la ipostazele acestuia.

Vă invităm să vă alăturați și dvs. acestei discuții, ca de obicei, în ziua de vineri, pe data de 5 martie, începând cu orele 21.10 pe undele Radio România Cultural sau online pe www.radioromaniacultural.ro .

 

Realizator: Cornel-Florin Moraru

Conexiuni:

Blog – http://izvoaredefilosofie.blogspot.ro

Pagină de Facebook: https://www.facebook.com/IzvoareDeFilosofie