Idei în nocturnă- Pagini de Istorie – Lumea de astăzi, pricini de nelinişte
19 March 2019
Simona Miculescu va fi distinsă cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest din Timişoara
21 March 2019

Izvoare de filosofie: Invitat Victor Popescu, doctor în filosofia valorilor, specialist în etica mass-media și în fenomenologie

Ediția din 22 Martie

Pop culture și filosofie.

Filosofia ascunsă a hip-hop-ului actual?

Deși nu suntem totdeauna conștienți de acest lucru, filosofia este prezentă peste tot în viața noastră cotidiană, chiar și în locurile în care nu ne așteptăm. Ea este prezentă în mod implicit atât în graffitti-urile care acoperă fațadele blocurilor, în melodiile pe care le auzim la radiourile comerciale sau în modul în care o întreagă generație de tineri privesc lumea. Pentru ediția din 22 martie vă propunem o dezbatere neconvențională despre presupozițiile filosofice ale muzicii hip-hop și despre prejudecățile pe care le avem față de cultura pop (eng. pop culture) în general.

Doriți să aflați ce au în legătură Grasu XXL, Andrei Pleșu și Aristotel? Dar Pacha Man și filosofi fundamentali ai istoriei filosofiei politice precum Thomas Hobbes sau Jean Jacques Rousseau? Oare unde se întâlnesc Deliric, Silent Strike cu etica grijii și bio-etica atât de discutată în mediile academice actuale? Dacă doriți să aflați răspunsurile acestor întrebări, precum și să vedeți care sunt prejudecățile culturale cu care noi privim lumea muzicii actuale, vă așteptăm vineri pe undele Radio România Cultural. Vom încerca să scoatem la iveală ce se ascunde în spatele unor melodii și fenomene culturale încadrate până nu de mult la categoria „subcultură”, dar care, în lumina studiilor actuale din domeniul filosofiei postmoderne, capătă valoarea unui fenomen ignorat de filosofia tradițională și academică, dar care ar putea spune mai multe despre lumea noastră decât o sumedenie de texte din canonul tradițional al filosofiei.

În această lume fascinantă a muzicii hip-hop și a culturii pop, vom intra cu  solide inserții provenite din gândirea modernă și antică alături de Victor Popescu, doctor în filosofia valorilor, specialist în etica mass-media și în fenomenologie, actualmente redactor de științe socio-umane la Editura Trei. Vă așteptăm și pe dvs. să vă alăturați dezbaterii noastre vineri, pe data de 22 martie, începând cu ora 21.10 pe undele Radio România Cultural.

Realizator: Cornel-Florin Moraru

Conexiuni:

Blog – http://izvoaredefilosofie.blogspot.ro

Pagină de Facebook: https://www.facebook.com/IzvoareDeFilosofie