KOYUN BABA
19 January 2019
KINGSTON
19 January 2019

JAMAICA

Jamaica – situată în Arhipelagul Antilelor Mari, reprezintă vârful unui lanţ muntos, demult scufundat. Un loc cu plaje magnifice umbrite de palmieri, unde minunile naturii apar la tot pasul, ce poate fi destinaţia unei vacanţe minunate. Peisajul este format din munţi înalţi, jungle dese, flori şi plante exotice, cascade, recifuri de corali şi păduri tropicale.


În Jamaica atmosfera locului este şi ea una aparte, nu doar peisajul: parfumului de flori de iasomie, ori aromei dulce acrişoare a câmpurilor de trestie de zahăr proaspăt curăţate, li se adaugă ritmurile reggae, ce odată ascultate, cu greu mai pot fi şterge din amintire.


Jamaica este de asemenea, renumită şi pentru numeroasele sale plantaţii istorice, unde vizitatorii pot degusta fructe tropicale şi pot admira marile conacuri ale moşierilor. Multe dintre plajele din Jamaica, freamătă de agitaţie, de tineri ce ascultă muzică şi dansează. Dacă doriţi însă linişte şi intimitate, nu este nici o problemă, fiindcă veţi găsi şi astfel de locuri, majoritatea hotelurilor de pe insulă beneficiind de plaje proprii. Montego Bay, Ocho Rios, Negril şi Port Antonio (aflat aproape de spectaculoşii Munţi Albaşti) sunt principalele hub-uri turistice. Ajunşi aici, veţi întâlni o varietate de modalităţi de cazare: de la mari resorturi, vile de lux şi boutique hoteluri la pensiuni rustice.


Descoperită de Cristofor Columb în cursul celei de-a doua călătorii spre Lumea Nouă (la 4 mai 1494), Jamaica a devenit posesiune spaniolă şi mai apoi britanică. După exterminarea (în secolul XVI) a amerindienilor arawak (ce au populat Jamaica încă din mileniul I şi au numit insula „Xaymaca” – ce se traduce prin „Ţara pădurilor şi a apei”), aici au fost aduşi sclavi negri din Africa, pentru a fi transformaţi în culegători, pe plantaţiile de trestie de za­hăr, indigo şi mai târziu de cafea.


Jamaica şi-a obţinut autonomia internă în anul 1953, a făcut parte din Fede­raţia Indiilor de Vest, iar de la 6 august 1962 şi-a proclamat independenţa de stat în cadrul Commonwealth-ului.


Odată cu abolirea sclaviei, s-au stabilit în aceste locuri şi numeroşi imigranţi din India şi China. Astfel, jamaicanii descind din mai multe grupuri etnice (africani, asiatici şi europeni) iar deviza lor naţională este „Cu cât mai mulţi, cu atât mai uniţi suntem”.


Cât despre religie, se spune că Jamaica are cel mai mare număr de biserici pe cap de locuitor din lume. Cea mai mare parte a populaţiei este creştină, dar există şi alte religii cu foarte mulţi adepţi.


În Jamaica, vizitatorul va găsi o multitudine de restaurante unde se serveşte mâncare tradiţională. Înainte de ale trece pragul şi a comanda, e bine să ştiţi că bucătăria jamaicană este condimentată şi foloseşte materia primă locală.


Cel mai des se întâlneşte orezul, mazărea, puiul şi gogoşile umplute, ce sunt completate cu diverse sosuri şi foarte multe fructe. Printre gustările tradiţionale amintim un peşte marin deosebit, colorat spre verde sau puiul jamaican preparat în ulei de cocos, cu morcov, ceapă, cartofi dulci, roşii şi piper. De asemenea se consumă foarte mult şi carne de capră preparată în special cu un sos picant.


Pentru bucătăria jamaicană este specifică pregătirea mâncărurilor din carne afumată după modul tradiţional de preparare ce îşi are originea în perioada în care populaţia locală căuta un mod de conservare a cărnii, pentru a fi protejată de căldură.


Ca băuturi preferate ar fi romul jamaican (amestecat adesea cu Coca-cola), berea locală, cafeaua jamaicană simplă (care se numără printre cele mai de calitate soiuri din lume) sau cafeaua cu lichior de ciocolată.


Dacă ar fi să facem un top al locurilor pe care să le vizitaţi în Jamaica, cu siguranţă am alege Portul Antonio, ce emană farmecul relaxant al unui sat de pescari. Aici puteţi trece pragul a numeroase galerii de artă, puteţi face drumeţii prin junglă ori alege să vă bucuraţi de scufundări prin recifurile de corali.


Munţii Albaşti şi Parcul Naţional John Crow Mountains, sunt cu adevărat o încântare, oferind privelişti uimitoare cu cascade şi păduri tropicale luxuriante. Întins pe 200.000 de acri, parcul este habitatul natural a mai mult de 800 de specii de plante endemice, mai mult de 200 de specii de păsări, precum şi pentru al doilea cel mai mare fluture din lume.


Nici Falmouth nu este de neglijat, fiind unul dintre oraşele georgiene din Caraibe cel mai bine conservate. Este o destinaţie îndrăgită de turişti, în special pentru exemplele excelente de arhitectură georgiană din secolul XIX. Cum ar fi de exemplu Greenwood Great House.


Construit în anul 1790 de Richard Barrett (o ruda a poetei Elizabeth Barret Browning), Greenwood Great House este în prezent un muzeu ce afişeaza mobilier de epocă, o colecţie rară de instrumente muzicale şi vase din China.


Apoi mai există şi Good Hope Estate, ridicat în anul 1755, care iniţial a fost o plantaţie de zahar şi nucă de cocos, astazi celebră în Jamaica. Şi să nu uităm Half Moon Beach, la mare căutare în randul turiştilor ce poposesc în oraşul Falmouth. Aceasta este o plajă în forma de semilună, încantătoare prin atmosfera sa relaxantă şi, desigur, prin recifurile ei de corali.