Bilet de îmbarcare spre… Cetatea Devei iar apoi către Japonia, la Hiroshima…
2 October 2016
Pe urmele sașilor …. în 45 de imagini
3 October 2016

JAPONIA – HIROSHIMA

 

Hiroshima este principalul oraş din regiunea Chugoku, din Japonia. Aici în prezent trăiesc peste un milion de locuitori.

La 6 august 1945, când „Enola Gay” (avionul de bombardament de tipul B-29 Superfortress, ce a aparţinut Forţelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii) a aruncat prima bombă atomică peste oraşul Hiroshima, aşezarea a devenit brusc cunoscută în întreaga lume. Puterea destructivă a încărcăturii trimise la sol a şters atunci de pe faţa pământului aproape tot, pe o rază de aproximativ 2 km.

După încheierea celui De-Al Doilea Război Mondial, autorităţile japoneze au depus eforturi uriaşe pentru a readuce Hiroshima la viaţă, demontând astfel predicţiile conform cărora aşezarea nu va mai putea fi locuită niciodată. Unele monumentele istorice (precum Castelul sau Grădina Shukkeien) au fost refăcute, iar reconstrucţia Hiroshimei s-a transformat de atunci într-un simbol pacifist al Japoniei.

* * *

Recent, într-un studiu publicat de Revista „Lonely Planet”, ce se referă la raportul dintre confortul oferit şi costurile necesare vieţii, Hiroshima s-a clasat deasupra mai multor oraşe din Japonia, aşa cum sunt Tokyo sau Osaka.

* * *

Turiştii care sosesc în Hiroshima, vor găsi o aşezare ce se află într-o permanentă transformare. Ca o curiozitate, în oraş există o mulţime de companii care au ca obiect de activitate cercetarea în domeniul automobilelor. Cum ar fi de exemplu Mazda, care deţine şi un muzeu ce poate fi vizitat. Piatra de temelie a fabricii a fost pusă în anul 1920, iar de atunci şi până în prezent produsele Mazda au cunoscut o permanentă dezvoltare, fapt pentru care ele au ajuns să susţină masiv economia ţării.

* * *

Puţini ştiu, că la Hiroshima îşi are sediul şi una dintre cele mai cunoscute şi apreciate orchestre profesionale, care realizează spectacole încă din anul 1963, dar şi un număr mare de obiective turistice şi istorice. Dintre ele amintim Memorialul Păcii, care este situat într-un parc imens, pe locul unde în trecut s-a aflat Cartierul Nakajima. Aici, pe 6 august 1945 a fost lansată prima bombă atomică asupra Japoniei. În memoria victimelor ce au pierit atunci în mod tragic, s-a decis ridicarea unui monument. Aşa a luat naştere Memorialul Păcii, unul dintre cele mai importante obiective turistice din întreaga Japonie şi emblema oraşului Hiroshima.

* * *

japonia-hiroshima-2Lansarea bombei atomice la Hiroshima a însemnat moartea a zeci de mii de oameni, printre care şi un număr impresionant de copii. Micuţa Sadoko Sasaki (pe atunci în vârstă de doar doi ani), a fost printre supravieţuitorii acelui infern. Iar povestea ei emoţionantă, s-a transformat peste timp într-o lecţie de luptă pentru viaţă. Deşi nu a avut nici o rană gravă, la zece ani de la tragicul eveniment, ea s-a îmbolnăvit de leucemie datorită radiaţiilor emise de bomba atomică şi a murit opt luni mai târziu. Pe toată durata cât s-a zbătut să trăiască, Sadoko a făcut din hârtie numeroşi cocori, crezând că aceştia o vor ajuta să trăiască.

Conform tradiţiei japoneze, cocorii sunt un simbol al păcii şi al inocenţei. Fapt pentru care astăzi, deopotrivă turişti şi localnici, apelează la arta origami şi depun cocori de hârtie la Memorialul copiilor din Parcul dedicat victimelor bombei de la Hiroshima. În jur de 10.000 de cocori sunt donaţi monumentului în fiecare an. Fapt pentru care, edificiul mai este cunoscut şi sub numele de „Turnul cocorilor”. Moartea micuţei Sadoko (alături de alţi copii) i-a impresionat pe localnici care, împreună cu autorităţile, au decis să construiască un monument dedicat celor mici, victime ale conflagraţiei.

* * *
Domul Genkabu, una dintre puţinele clădiri care au supravieţuit în oraş după bombardament, considerată astăzi o pagină din istoria Hiroshimei, înscris pe Lista Patrimoniului Universal UNESCO, este nu doar un punct central al oraşului ci şi o destinaţie căutată de turişti.

Autorităţile locale s-au gândit mult dacă să păstreze sau nu ruinele acestei construcţii, iar când au optat în cele din urmă pentru menţinerea lor, au făcut-o pentru a arăta lumii întregi dovada a ceea ce înseamnă distrugerile provocate de mâna oamenilor, mai cu seamă cele ce au la bază armele. Tot în parcul ridicat pe locul fostului Cartier Nakajima, se mai găseşte şi un monument funerar dedicat victimelor ce au pierit din cauza cumplitului eveniment. În fiecare an în data de 6 august la ora 8,15 minute, aici se organizează festivităţi publice solemne şi se păstrează un moment de reculegere.

* * *

Castelul din Hiroshima (care găzduieşte un muzeu dedicat perioadei Edo, dar şi Altarul Gokuku), completează şi el aria de monumente culturale ale oraşului. Construită în anul 1589 pe cinci niveluri, de către nobilul Mori Terumoto, clădirea este impunătoare şi elegantă în acelaşi timp. Ea a fost refăcută după distrugerile cauzate de bomba atomică, fiind supusă unui atent proces de restaurare.

* * *

Cei ce sunt iubitori de peisaje superbe trebuie să ştie că în Hiroshima pot găsi numeroase zone pentru relaxare, cum ar fi Grădina Shukkeien. Locul are o istorie veche de peste patru secole şi este exemplul perfect de grădină japoneză, cu alei, arbuşti şi plante de toate soiurile, lacuri, case pentru ceai şi o atmosferă ce oferă o stare de bine oricărui vizitator.