Cafeneaua de știință: (Aproape totul despre) Regulamentul General privind Protecția Datelor Personale
7 May 2018
Însemnele Premiului Nobel ale dr. George Emil Palade vor intra în patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României
8 May 2018

Japonia, țara soarelui răsare și a tehnologiilor emergente

Japonezii au inventant cafeaua la conservă, tăițeii instant,karaoke, dioda luminiscentă și walkman-ul (casetofonul la purtător). Japonia a fost pionier în tehnologia MP3, tot acolo a fost dezvoltat și compact discul. Japonezii sunt interesați de cele mai noi tehnologii: mașinile vă spun unde să mergeți, roboții sunt peste tot, aeroporturile sunt curățate de aspiratoare care funcționează fără ajutor uman, iar oamenii de știință japonezi dezvoltă mașinile care se conduc singure. Una dintre problemele majore cu care se confruntă Japonia este îmbătrânirea populației și teama că în viitor se vor confrunta cu o criză a forței de muncă.

În Japonia tehnologia este încurajată la toate nivelurile și tinerii sunt educați în spiritul înțelegerii procesului invovativ.
Vom face astăzi o vizită la TEPIA – Galeria Tehnologiilor Emergente șînsoțiți de Violeta Yurita, care pe lângă explicații ne oferă și o sugestivă radiografie socială a Japoniei.
TEPIA (Technological Excellence Promoting Innovative Advances) este galeria tehnologiilor emergente, un spațiu multifuncțional unde poți învăța despre cele mai avansate tehnologii pe care Japonia le studiază pentru a deveni produse pe piața de larg consum. Vizitatorilor le sunt prezentate cele mai avansate tehnologii dezvoltate de marile companii japoneze, care ne vor schimba viața în viitorul apropiat.
TEPIA nu este un muzeu propriu-zis, este un loc destinat educației tinerilor japonezi, în special, dar populației în general, care să se familiariizeze cu direcțiile către care sunt îndreptate finanțările  pentru cercetare.
Interviu cu Violeta Yurita, profesor de matematica la Universitatea Shimane, Japonia
Realizator Mihaela Ghiță