SRI LANKA
14 April 2018
Bilet de îmbarcare spre… Barajul Vidraru iar apoi către Italia, la Milano…
15 April 2018

KANDY – REGATUL DIN MUNŢI

Una dintre cele mai căutate destinaţii din Sri Lanka, este Kandy – un oraş locuit încă din timpuri preistorice, cu un peisaj spectaculos, cu zone montane înconjurate de văi largi şi dealuri pline de vegetaţie bogată, mărginite de râuri şi lacuri care formează cascade impresionante. Turiştii ce aleg să ajungă aici vor găsi nenumărate locuri de relaxare şi de explorare, drept pentru care sfatul nostru este să nu ocoliţi Kandy.

 

* * *

 

Considerată capitala culturală a Sri Lankăi, Kandy mai este denumită de localnici şi „Marele oraş”, datorită construcţiilor arhitecturale maiestuoase ce îmbină elemente de arhitectură tradiţională asiatică. Principalele atracţii turistice ar fi templele, dar şi Muzeul Ceaiului ori Grădinile Paradeniya (cu „Casa orhideelor”, unde se conservă câteva sute de specii de orhidee).

În oraş, vizitatorul mai găseşte şi un superb lac artificial (botezat „Marea Laptelui”), cu o insulă, pe care s-a aflat în trecut Haremul regelui. Un tunel subteran (în prezent astupat), conducea la Harem.

 

* * *

Numele aşezării Kandy, se pare că este forma prescurtată de la „Regatul din munţi”. O frumoasă legendă, ne spune că regele Vikram Bahu al III lea, ar fi fost sfătuit de către un pustnic, să-şi construiască centrul puterii monarhice, într-un ţinut muntos. Aşa a luat naştere Regatul independent Sitawaka (în mijlocul unor munţi înconjuraţi de junglă), ce s-a transformat mai apoi în Regatul Kandy.

 

* * *

 

O altă atracţie pentru turiştii ajunşi în Kandy, este şi Grădina Botanică, ce se numără printre cele mai frumoase din lume, în interiorul căreia cresc aproximativ 4.000 de specii de plante exotice. Oraşul Kandy a devenit cunoscut şi pentru spectacolele sale unice de dans. „Cursa Focului”, face referinţă la o poveste, potrivit căreia o anumită prinţesă indiană şi-a dovedit neprihănirea, păşind peste cărbunii încinşi fără să fie rănită.

Însă adevărata atracţie din Kandy, este „Templul Dintelui” – Dalada Maligawa (locul unde se păstrează ceea ce se consideră a fi un canin al lui Budha). În fiecare an, la mijlocul verii, se desfăşoară în oraş o procesiune în onoarea dintelui lui Budha, considerată una dintre cele mai impresionante festivităţi legate de această religie.

Conform tradiţiei, rămăşiţele pământeşti ale lui Budha (care a murit în India), au fost incinerate. Legenda ne spune că unul dintre dinţi ar fi ajuns în China, al doilea în Palatul de Cristal de pe fundul mării, al treilea la Zeul Indra, iar al patrulea în „Templul Dintelui” din Kandy.

„Templul Dintelui” este format din două etaje. Elementul său caracteristic îl reprezintă turnul octogonal, unde se găsesc, nu mai puţin de 2.000 de scrieri religioase valoroase, redactate pe frunze de palmier. Înăuntrul mai multor stupe, închise una într-alta şi împodobite cu pietre preţioase, este păstrat dintele lui Budha. Credincioşii depun cu ocazia rugăciunilor, ofrande care constau în flori şi fructe.

 

* * *

 

În „Templul Dintelui” nu se petrec doar ceremonii cu caracter religios. Aici au avut loc de-a lungul timpului, şi o serie de evenimente de importanţă istorică, cum ar fi de exemplu proclamarea Republicii Democratice Socialiste Sri Lanka, la 22 mai 1972.