GAUDEAMUS LITORAL | Interviu cu Daniel Citirigă, preşedintele de onoare al ediţiei din acest an a Târgului estival de Carte
10 August 2018
Târgul de Carte GAUDEAMUS LITORAL 2018 se deschide astăzi, în Piațeta Perla din Mamaia
11 August 2018

La „Drept de autor”,astăzi şi mîine o întîlnire cu Oana Soare

“Ceilalţi moderni. Antimodernii. Cazul românesc” este noua carte semnată de Oana Soare, cercetătoare la Institultul de Critică şi Teorie literară “G. Călinescu”, autoarea volumului “Petru Dumitriu&Petru Dumitriu. O monografie”(2008).
Cartea de acum porneşte pe urmele conceptului de “antimodern” teoretizat de criticul francez Antoine Compagnon în “Antimodernii”, eseul său apărut  în 2005, reeditat în 2016, tradus la noi în 2008.
Noua carte a Oanei Soare este la origini o teză de doctorat pe care a susţinut-o la Paris IV Sorbonne în 2013 sub îndrumarea lui Antoine Compagnon însuşi şi a lui Eugen Simion şi îşi propune să afle cine sînt antimodernii români.
Caragiale, Blaga, Cioran, Eliade, Steinhardt, Fondane (Fundoianu) se înscriu, în opinia cercetătoarei, în profilul antimodernului.
Vom vedea de ce, cum se poate vorbi despre antimodernitate la autorii români, în dialogul cu Oana Soare, sîmbătă şi duminică de la orele 16,30, în emisiunea Drept de autor. (ediția din 17 martie 2018)
Georgeta Drăghici