Dimensiunea științifică a artei: Olivia Nițiș – Structuri convertibile, tema curatorială care reunește cei 4 artiști din Fusion AIR
15 March 2021
Știința 360 – 15 martie 2021 – Ce sunt trombozele și care sunt cauzele producerii acestora?
15 March 2021

La Fusion AIR 2021, echipele artist / cercetător își vor prezenta inovațiile

Timp de patru zile consecutiv, în perioada 16-19 martie, au loc prezentările publice online artist – cercetător din cadrul Fusion AIR 2021, un proiect al Asociației Qolony dedicat rezidențelor artistice în institute de cercetare.

În fiecare seară, de la ora 19.00, timp de o oră, fiecare artist și cercetătorul alături de care acesta va petrece perioada rezidenței artistice Fusion AIR 2021 vor prezenta portofoliile și temele de cercetare. Transmisiile vor fi gratuite, LIVE pe paginile de Facebook Qolony.eu, www.radioromaniacultural.ro, Institutul Francez din România, CESI – Centrul de Excelenţă în Studiul Imaginii și scientifica.ro. Amfitrioana celor patru seri va fi Mihaela Ghiță, inițiatoare Fusion AIR, realizatoarea singurei rubrici de artă în cadrul unei emisiuni de știință din media românești „Dimensiunea științifică a artei” de la Radio România Cultural.

Marți, 16 martie / Tema serii: „Arheologia invizibilului – despre particulele de energie înaltă care vin din Universul îndepărtat”
Ciprian Ciuclea plănuiește să realizeze la finalul rezidenței o instalație multimedia legată de reprezentarea materiei invizibile, a particulelor de energie înaltă provenite de la supernovele care pătrund și interacționează cu atmosfera terestră. Cea care îl va ajuta să înțeleagă acest univers este Dr. Gina Isar de la Institutul de Științe Spațiale, specialistă în astrofizică. Prezentarea Ginei Isar va oferi informații inedite și de interes pentru publicul larg despre aceste particule care călătoresc mii de ani lumină distanță până ajung la sol sub forma unor jerbe de particule elementare secundare, particule la care noi, pământenii, suntem expuși, fără să le simțim sau să le vedem. Link eveniment: https://www.facebook.com/events/196332911826370/.

Miercuri, 17 martie / Tema serii: „Colagenul – molecula tinereții fără bătrânețe și patrimoniul scris al umanității
Aura Bălănescu își va prezenta portofoliul și va vorbi și despre planurile sale din debutul rezidenței sale artistice: realizarea unei instalații imersive, ce folosește secretele tehnicii colagenului din pergamente, o țesătură capabilă să transfere informație. Alături îi va sta dr. Elena Badea din echipa Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Textile și Pielărie, cercetător chimist, specializat în studiul aspectelor materiale ale documentelor vechi. Expozeul Elenei Badea reprezintă o excelentă ocazie care ne va face să reflectăm asupra complexităţii și perfecțiunii pergamentului, material destinat să supraviețuiască secolelor, ca locul în care s-au suprapus istorii scrise și rescrise, fiecare dintre acestea de neșters, așteptând „lumina” propice care să le aducă din nou la iveală. Link eveniment: https://www.facebook.com/events/1043444502821174/.

JOI, 18 martie / Tema serii: Mușchii artificiali. O abordare biomimetică pentru dezvoltarea de mușchi artificiali pentru soft-roboți
Bioartista Floriama Cândea plănuiește să realizeze în cadrul rezidenței sale artistice din această primăvară o serie de lucrări cu mușchi „artificiali”, celule vii crescute pe suport organic sau anorganic, într-un demers în care îl va avea alături pe dr. Ionuț Enculescu, din partea Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Materialelor. Mușchii artificiali polimerici despre care ne va vorbi dr. Ionuț Enculescu își propun să înlocuiască motoarele și pistoanele și să permită construirea unor așa numiți soft-robots care să ne facă viața mai ușoară. Link eveniment: https://www.facebook.com/events/196518505140099/.

VINERI, 19 martie / Tema serii: Lumina purtătoare de informație

Peter Gate, muzician experimentalist, artist vizual și antropolog, cunoscut pentru proiectele sale interdisciplinare inovatoare, de la reinterpretarea sunetelor ancestrale în muzică contemporană (The Deep Sound of Maramureș, 2015) și până la concerte care sunt adevărate experiențe senzoriale (Laser trip – When the light became music), va vorbi despre realizarea unei instalații sonore care arată efectul muzicii asupra celulelor vii, un parcurs de-a lungul căruia îl va avea alături pe dr. Marian Zamfirescu din echipa Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiațiilor, care va vorbi despre lumina purtătoare de informație. Expunerea include și informații legate de felul în care laserii ajută la detectarea și investigarea substanțelor de la poluanții din aer și apă până la detectarea virușilor, inclusiv SARS-COV-2. Link eveniment: https://www.facebook.com/events/912646526155113/.

De-a lungul celor patru luni de desfășurare a rezidențelor artistice din cadrul Fusion AIR 2021 publicul va fi în permanență la curent cu evoluția celor patru demersuri artistice pe pagina de Facebook Qolony. În luna iunie, va avea loc prezentarea lucrărilor în cadrul unei expoziții-eveniment.