MALTA: MDINA
21 January 2018
Cape Town rămâne fără apă
26 January 2018

LA VALLETTA – ORAŞUL CAVALERILOR

Despre La Valletta, actuala capitală a Maltei, se poate spune că este o adevărată perlă a arhitecturii fortificaţiilor, înconjurată din toate părţile de ziduri impunătoare. Dincolo de şanţul cu adâncimea de 15 metri, începe principala arteră comercială a aşezării, denumită Republica (ce se întinde de la Poarta Oraşului până la Fortul Saint Elmo). De-a lungul acestei străzi se află cele mai impunătoare clădiri ale ordinului cavaleresc şi principalele pieţe ale oraşului. Ceea ce frapează la prima vedere, este faptul că în peisajul urban cu case vechi, biserici şi palate, edificiile moderne lipsesc, iar circulaţia rutieră pe străduţele înguste este limitată la maxim.

 

* * *

 

Planul oraşului La Valletta a fost proiectat în secolul al XVI lea, iar la construcţia fortăreţei au lucrat mii de muncitori angajaţi atât din Malta, cât şi din Sicilia, la care s-au adăugat şi nenumăraţi sclavi. Datorită aceste mobilizări, La Valletta a devenit la acea vreme, cea mai modernă aşezare a Europei. De exemplu, străzile construite după modelul unei table de şah, lăsau vânturile să adie liber, aducând răcoare locuitorilor în timpul deselor perioade de caniculă de peste vară. Mai mult chiar, La Valletta se bucura şi de un sistem de canalizare (săpat în stâncă), precum şi de un serviciu de salubritate (jgheaburile în care se colectau gunoaiele, fiind curăţate periodic).

 

* * *

Obiectivele turistice ale oraşului La Valletta, sunt numeroase: vechile locuinţe ale Cavalerilor, Poarta Oraşului, Biblioteca Naţională (ce deţine scrieri personale ale Cavalerilor din Malta), Sacra Infirmeria (un spital ce şi-a dobândit faima, prin faptul că în trecut cei ce serveau mâncarea aici erau cavalerii), Teatrul Manoel (una dintre cele mai frumoase clădiri ale oraşului), Palatul Parisio, Catedrala Sfântul Ioan (ce datează din secolul XVI şi care iniţial a fost o mănăstire pentru Cavalerii maltezi), Biserica Fecioarei (aflată pe Muntele Carmel, o construcţie proeminentă, al cărui Dom este suportat de 12 coloane masive) şi desigur, Palatul Marelui Maestru din La Valetta.

* * *

Palatul Marelui Maestru (care găzduieşte în prezent Casa Reprezentanţilor şi Biroul preşedintelui maltez), este un loc important din punct de vedere arhitectural şi se află sub jurisdicţia Institutului Arheologic din Malta. De altfel, această clădire a fost dintotdeauna casa celor ce s-au aflat la conducerea statului.

Atunci când Parlamentul nu se găseşte în sesiune, Palatul poate fi vizitat de către turişti. În interior există numeroase obiecte de artă, armuri, arme vechi şi documente importante. Sala Consiliului Suprem al Cavalerilor adăposteşte de exemplu fresce fine dar şi o Galerie a Ambasadorilor (unde se află atârnate pe perete portrete ale Marilor Maeştri şi ale conducătorilor europeni). Tot aici, poate fi văzută şi o valoroasă colecţie de goblenuri.

 

* * *

 

Statutul Ordinului „Cavalerilor Ioaniţi” (sau al „Cavalerilor de Malta”), cerea fiecărui Mare Maestru, ca în decurs de cinci ani de la alegerea sa în funcţie, să ofere în dar Catedralei Sfântului Ioan, un cadou de preţ. Cele 10 goblenuri, care sunt expuse în prezent în Camera Consiliului (Sala Goblenurilor) din Palatul Marelui Maestru din La Valletta, reprezintă asemenea daruri. Ele înfăţişează personaje umane, plante şi animale.

Colecţia aceasta (a cărei execuţie a necesitat un an şi jumătate), a fost cusută la ţesătoria Curţii Regale din Paris, iar mai apoi, se spune că ea a fost transportată pe spatele unor măgari, până în portul din Marsilia. De aici a fost preluată de o galeră, ce aparţinea Ordinului Cavalerilor Ioaniţi. Însă pe drum, în Strâmtoarea Messina, vasul a fost interceptat de piraţi.

Legenda precizează, că pentru a-şi putea redobândi ţesăturile, Marele Maestru a fost nevoit să plătească o sumă egală cu preţul iniţial al achiziţionării acestora. O decizie inspirată, fiindcă în prezent, goblenurile din La Valletta, reprezintă singura colecţie din lume produsă de celebrul atelier parizian, ce s-a păstrat în totalitate.