Călătorie în jurul lumii – Sâmbătă 25 Ianuarie 2020 ora 19
25 January 2020
DOCUMENTAR: Cetatea Neamţului – reper cultural şi istoric, tărâm al legendelor, cu trădări şi execuții sângeroase
2 February 2020

Lacul Baikal – ”Galapagos-ul Rusiei”

(Photo by ALEXANDER NEMENOV / AFP)

În sudul Siberiei se află o întindere nesfârșită de apă… sau de gheață, în funcție de sezon.  Lacul Baikal deține o serie de recorduri: cel mai adânc din lume (cu o adâncime de 1.637 de metri) și cel mai bătrân de pe Pământ (format în urmă cu  25-30 de milioane ani), de unde i se mai spune ”Galapagos-ul Rusiei”. Este totodată cel mai mare lac cu apă dulce din lume,  rezervorul său fiind egal cu o cincime din apa dulce la nivel mondial.

Un lac cât o țară, cu o lungime de peste 600 de kilometri și o lăţime medie de 50 de kilometri – Belgia, Armenia sau Albania se întind pe suprafețe similare.

Localnicii îi spun, pe bună dreptate, Marea Baikal și se mândresc cu peisajele spectaculoase, dar și cu cea mai mică focă din lume și singura care trăiește numai în apă dulce: foca de Baikal. Specii înrudite cu aceasta se întâlnesc doar în zona Arcticii sau pe malurile Mării Caspice, ceea ce a alimentat teoria potrivit căreia, într-o epocă geologică trecută, lacul ar fi avut legătură directă cu Oceanul Arctic.

În 1996, Lacul Baikal a fost inclus în lista Patrimoniului Mondial Unesco, fiind considerat o minune a naturii.

Realizator: Dana Pitrop