Eshkol Nevo, liderul noii generații de scriitori israelieni revine la București pentru lansarea romanului „Simetria dorințelor“
5 December 2019
Timpul prezent în literatură – Corina Sabău: “Am vrut să scriu despre un personaj în captivitate.“
6 December 2019

Lansare „Trecut-au anii. Bucureștiul de ieri și de azi” de Andrei Bîrsan

Editura Corint vă invită marți, 10 decembrie, de la ora 18:30, la Librăria Cărturești Carusel, unde lansăm cel de-al doilea titlu din colecția Istorii urbane: „Trecut-au anii. Bucureștiul de ieri și de azi” de Andrei Bîrsan.

La eveniment vor fi prezenți autorul Andrei Bîrsan (fotograf), Mihai Fulger (critic de film) și Adrian Majuru (coordonatorul colecției Istorii urbane). Lansarea va fi urmată de o sesiune de autografe.

„Trecut-au anii cu un București chinuit de comuniști, comparat cu unul în căutarea identității, câteodată mai frumos, câteodată mai urât sau chiar distrus de interesele unora. Vă propun, așadar, să (re)descoperiți Bucureștiul de la sfârșitul secolului XX și începutul secolului XXI.” Andrei Bîrsan

Despre Andrei Bîrsan în propriile cuvinte:

„Sunt născut la 8 mai 1965, în București, la maternitatea Giulești. Am avut bucuria să descopăr fotografia în toamna lui 1979, iar, pe lângă colegi, treptat, treptat, Bucureștiul a început să fie prezent din ce în ce mai mult în imaginile mele. După ce, în anii ’80, aparatul foto mi-a fost confiscat de două ori, începând cu decembrie 1989, a venit libertatea. Interesant este că, la începutul anilor 1990, mi-a scăzut interesul față de oraș (mă gândeam, cred, că acum totul va fi bine, fără distrugerile comunismului). După cumpărarea primului aparat de fotografiat digital, frenezia imortalizării Bucureștiului a revenit și, uite așa, din 2001, fac fotografii orașului aproape zilnic (ba chiar zilnic în ultima vreme).

Îmi plac perechile de fotografii cu Dâmbovița, care are o schimbare spectaculoasă de la un râu de câmpie, murdar și urât mirositor, cu malurile verzi, la un canal hidos de beton. Mai bine să o acoperim şi să facem un parc pe tot cursul ei! Și Piața Unirii este de nerecunoscut: au dispărut clădiri valoroase, înlocuite acum de niște blocuri ordinare.

Interesante sunt și perechile de fotografii de la proteste, din 1990 până în zilele noastre, când orașul dă tonul unor manifestații dintre cele mai diverse. Cele mai triste sunt demolările absurde făcute de analfabetul de Ceaușescu şi trepădușii lui, când mii de vieți au fost distruse pentru niște construcții de mâna a doua, betoane peste betoane, peste betoane, mândria numai a unor degenerați care suferă fie de analfabetism, fie de ramoleală.

Intrarea în Uniunea Europeană a adus speranța că va ajunge și Bucureștiul capitală europeană. Mai avem mult de luptat pentru asta și nu știu dacă se va produce în următorii 30 de ani. Totuşi, speranța moare ultima, îmi iubesc orașul natal și sper că va veni o vreme când voi fi și mândru de el!”

Despre colecția Istorii urbane:

Noua colecție Istorii urbane, coordonată de Adrian Majuru, este o incursiune în istoria mică și mare a orașelor românești în principal, ca și în viețile locuitorilor acestora, fie că sunt boieri, burghezi sau simpli uvrieri. De la fanarioți până la perioada interbelică, trecând prin regimul comunist și ajungând în contemporaneitate, orașul s-a născut și a evoluat sau involuat, rămânând o constantă în viața noastră.

Povești de altădată, științific documentate și spuse cu har, despre peisajul orășenesc, despre comportamentul orășeanului, despre vestimentație, ocupații, petrecerea timpului liber etc.

O colecție în care se întrepătrund antropologia, istoria mentalităților, istoria ca atare, destinată publicului larg.