Incursiuni jazzistice la Castelul Peleș
12 September 2016
‘Descoperă Arhiva Fotografică Agerpres’, la Muzeul Național Cotroceni
12 September 2016

Lansarea catalogului Oglinzile Orientului la Muzeul Național de Artă al României

Lansarea catalogului Oglinzile Orientului Muzeul Național de Artă al României vă invită să participați sâmbătă, 17 septembrie 2016, de la orele 12.00, la lansarea catalogului care însoțește expoziția Oglinzile Orientului. Pictură și grafică din colecțiile Muzeului Național de Artă al României, în prezența directorului general, Călin Stegerean.

Deschisă cu ocazia Nopții Muzeelor 2016, expoziția Oglinzile Orientului poate fi vizitată la parterul Galeriei Naționale până pe 25 septembrie. Curatorii și autorii catalogului sunt Mariana Vida și Elena Olariu, specialiști în cadrul Secției de Arte Grafice a muzeului.

Abordarea din perspectivă orientalistă a unui secol de artă românească se bazează pe o selecție de peste două sute de lucrări de pictură și grafică din patrimoniul Muzeului Național de Artă al României și al Muzeului Colecțiilor de Artă, cărora li se adaugă o suită de piese de artă decorativă menite a evoca atmosfera epocii.

Catalogul conține trei studii introductive și în cuprinsul său apar ilustrate cele aproximativ 200 de lucrări expuse, precum și lucrări care nu au intrat în selecția finală, dar care vin în completarea cercetării efectuate. Valoarea publicației prezentate este dată și de faptul că reflectă o primă abordare sistematică în istoria artei românești inspirate de Orient și discutarea ei din perspectiva mișcării literare și artistice care în Occident a fost subsumată orientalismului. (Elena Olariu, curator)

* * *

Parteneri media:

RFI România, Radio România Cultural, Radio România Internațional, Arhitectura, Igloo, Zeppelin