10 noi titluri îmbogățesc, din toamna aceasta, portofoliul colecției Anansi. World Fiction
11 October 2021
O nouă ediție Cercul: Marius Chivu & autorii din antologia KIWI în dialog cu George Onofrei
12 October 2021

Lecturile orașului: „O istorie a circului” de Pascal Jacob

Volumul „O istorie a circului” de Pascal Jacob, editat în condiții grafice deosebite, le propune cititorilor din România o călătorie unică într-un univers fascinant. Prima istorie a acestei arte publicată în țară noastră, lucrarea face parte din Seria Artes Mundi din cadrul proiectului BIBLIOTECA DE ARTE, derulat de Centrul Cultural LUMINA din anul 2019.

Sinteză care urmărește evoluția unei lumi de o bogăție nebănuită, în permanentă mișcare, cartea trasează liniile principale dintr-o istorie ilustrată spectaculos, pornind de la cele mai vechi forme și ajungând la formele contemporane.

Pascal Jacob este autorul a peste 30 de volume semnificative despre artele circului și istoria lor. Dintre lucrările sale, amintim: Le cirque. Du théâtre équestre aux arts de la piste; Le cirque, voyage vers les étoiles; Le cirque. Un art à la croisée des chemins; Paris en pistes, une histoire du cirque dans la ville lumière; Les nouveaux nez; Les clowns, Le jongleurs. Predă istoria circului la Sorbonne Université, la instituții precum National Center for Circus Arts și centre culturale din Montreal, Bruxelles și Chalons-en-Champagne. Este director artistic al Cirque Phénix de la Paris și al Festival Mondial du Cirque de demain. Îndrăgostit de circ, dar și de operă, cealaltă artă căreia i-a dedicat viața, este și și un colecționar neobosit de obiecte din lumea circului, din toate timpurile. Colecția Pascal Jacob, alcătuită din peste 5 000 de obiecte, printre care și numeroase cărți rare, care pot fi admirate la evenimente de profil.

Un reportaj de Anamaria Spătaru