Bilet de îmbarcare spre… Cetatea Devei şi mai apoi către Liban, la Baalbek
3 November 2018
Bilet de îmbarcare spre… Cetatea Devei şi de aici spre Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, la Londra…
4 November 2018

LIBAN – BAALBEK

Se spune că fiecare ţară arabă, posedă câte o comoară arheologică, sau altfel spus un oraş antic fabulos, peste care a trecut colbul istoriei, redescoperit şi inclus mai apoi în circuitul turistic. Siria deţine Palmyra, în Egipt ni se dezvăluie Luxorul, Iordania se laudă cu Petra, Iranul are Persepolis, în Libia există Sabratha iar Libanul se mândreşte cu Baalbek – unul dintre cele mai bogate şi mai interesante situri arheologice din lume, un obiectiv turistic aparte pe care dacă aveţi posibilitatea, merită să-l vizitaţi.

Şi încă o precizare, înainte de a porni la drum: aceia dintre dumneavoastră care îşi doresc să vadă anticul Baalbek, trebuie să ştie că în ciuda restaurării extinse din anii 1960 şi 1980 şi a conflictului armat de pe teritoriul libanez, autenticitatea generală a sitului a rămas intactă, datorită eforturilor organismelor naţionale şi internaţionale. Astfel, pentru a proteja vestigiile, Direcţia Generală de Antichităţi (DGA) a efectuat lucrări de consolidare şi restaurare a diverselor monumente, în special în interiorul sitului Qal’a ce cuprinde templele lui Jupiter şi Bacchus, precum şi la situl Boustan El Khan. 

* * *

În Baalbek – oraşul de la porţile timpului, se poate ajunge din Beirut, străbătând şoseaua de aproximativ 80 – 90 km, cu autobuze speciale (gen maxi-taxi), ce vă vor lăsa la mică distanţă de ruinele aşezării.

Cu o structură incredibilă a arhitecturii romane, Baalbek este o vie mărturie a stilului arhitectonic romano-bizantin, aflat la apogeul său. Din anul 1984, UNESCO a luat în patrimoniul său întregul oraş, inclusiv zidurile vechi ridicate de arabi şi Moscheea Ras-Al-Ain.

O bună perioadă de vizitare a oraşului antic Baalbek, ar fi cea de la începutul lunii iulie până la sfârşitul lui august, când aşezarea revine la viaţă odată cu desfăşurarea unor serii de spectacole internaţionale de la care nu lipsesc vedetele de renume (printre participanţii din anii anteriori aflându-se de exemplu Sting şi Phil Collins).

* * *

Oraşul Baalbek (cunoscut în trecut drept Heliopolis în timpul dominaţiei romane) este capitala Provinciei Bekaa şi se află situat în valea cu acelaşi nume, la est de râul Litani. Cât despre istoria locului (dacă le dăm crezare specialiştilor), aceasta merge până la 5.000 de ani în urmă, aşezarea fiind una dintre cele mai vechi din lume. Fapt pentru care, iubitorii de istorie, artă şi civilizaţie antică vor găsi aici numeroase vestigii istorice care le vor satisface din plin pofta de informaţie.

Vreme de mai mulţi ani s-a crezut că cei care au pus bazele oraşului Baalbek, au fost fenicienii. Însă o serie de descoperiri făcute în urma cercetărilor arheologice, au demonstrat că aici există urme de locuire permanentă încă dinaintea venirii lor.

* * *

Considerat încă din cele mai vechi timpuri drept o minune a Lumii antice, Baalbek s-a transformat într-un loc de pelerinaj şi de închinăciune deosebit de important pentru credincioşii din întregul bazin mediteranean şi din Orientul Mijlociu, fiind recunoscut în cele din urmă drept unul dintre cele mai vizitate centre religioase din Imperiul roman.

Istoricii încă nu îşi pot explica în totalitate, de ce Baalbekului i-a fost acordată dintotdeauna o conotaţie religioasă atât de puternică. Iar la capitolul curiozităţi, putem trece printre altele, sincretismul religios regăsit în cadrul sitului. Un amalgam de culte religioase diferite, a fost prelungit datorită unei metamorfozări stilistice incredibile, iar fuziunea dintre toate aceste stiluri artistice: feniciene, greceşti, romane, creştine şi musulmane, au dus în cele din urmă la apariţia unui loc istoric, despre care nu am greşi dacă am afirma că este unic.

Ce anume a determinat însă atâtea civilizaţii să aleagă Baalbek drept locaţie a centrelor religioase ? Oare de ce lăcaşurile de cult au fost ridicate toate în acelaşi loc ? Ce ştim despre misterioşii constructori ai primelor altare ? Şi care a fost cauza care i-a determinat pe romani că realizeze cel mai mare templu din imperiul lor într-un loc atât de îndepărtat ? Acestea sunt doar câteva din întrebările care au aprins imaginaţia şi au creat adevărate dispute între istorici.

* * *

Ce se poate însă vizita odată ce aţi ajuns în Baalbek ? Ei bine, punctele de atracţie sunt numeroase. Imensele sale sanctuare ce au fost construite într-o perioadă de peste două secole, s-au impus peste timp nu doar prin dimensiune ci şi prin frumuseţe. Un ochi avizat poate constata că din punct de vedere arhitectural, moştenirea feniciană a fost continuată şi în perioada romană.

Astfel, Acropola din Baalbek a fost realizată dintr-o serie de temple, construite de către romani pe ruinele celor dinainte, pentru a forma o piaţă compusă din 24 de monoliţi, dintre care cel mai mare, cântăreşte peste 800 de tone. Cu alte cuvinte, cei ce sosesc în Baalbek vor întâlni un amalgam de ruine feniciene, greceşti şi romane, care capătă o deosebită importanţă datorită arhitecturii sale.

* * *

Fiecare construcţie din Baalbek are ceva deosebit. Templul lui Jupiter este remarcabil pentru coloanele sale înalte de 20 de metri, care înconjoară „cella” (naos) şi pietrelor megalitice ce făceau parte din terasa templului.

Templul lui Bachus se impune şi el prin ornamentele cu reliefuri care prezintă copilăria zeului. Cât despre Templul Rotund sau Templul lui Venus acesta este oarecum diferit de celelalte, prin originalitatea construcţiei, rafinamentul şi armonia formelor. Se presupune că ar fi aparţinut lui Venus datorită ornamentelor în formă de scoici, porumbei şi alte motive decorative, asociate cultului zeităţii în cauză.

Şi să nu uităm să amintim de Odeon, aflat pe Boustan El Khan ori de Piatra Femeii însărcinate (estimată la 1000 de tone), considerată a fi cea mai mare piatră cioplită din lume. Referitor la aceasta din urmă, nu se ştie ce reprezintă. Poate un obelisc sau o coloană monolit.

* * *

În cadrul complexului arheologic din Baalbek, un alt loc ce nu trebuie ratat a fi văzut, mai ar fi şi „Marea Curte” (un complex de mai multe altare şi clădiri religioase), înconjurată de numeroase coloane de granit de culoare roz. Din păcate, războaiele, cutremurele sau decizia de a le muta locul, au făcut ca astăzi să supravieţuiască doar câteva dintre ele. Aici lucrăriile au început încă din timpul domniei lui Traian.

* * *

Baalbek, unul dintre cele mai bogate situri arheologice din lume, nu este însă doar o destinaţie de trecere, aici se poate şi rămâne câteva zile pentru a vă relaxa. Cu siguranţă nu veţi regreta. Trei hoteluri vă stau la dispoziţie, iar restaurantele din oraş vă vor surprinde plăcut cu preparate ce îmbină fericit bucătăria tradiţională libaneză cu spiritul Orientului, dar vine şi în sprijinul vieţii moderne. Astfel că pe stradă veţi fi surprinşi de numărul mare al comercianţilor de fast-food.