AUDIO Laboratorul de restaurare carte la MNIR
31 March 2021
Live &Online despre Bărbatul din spatele ceţii cu Mircea Cărtărescu, Florin Irimia și Virginia Lupulescu
1 April 2021

LibFest a demonstrat – experiențele și dialogul cultural sunt esențiale pentru atragerea publicului către lectură

Un sfert de milion de români au trecut pragul virtual al târgului de carte și experiențe culturale LibFest, în cele o sută de ore de târg de carte, organizat de Libris.ro la finalul lunii martie. Din topul celor mai vânduți cinci autori fac parte trei scriitori români: Ioana Chicet-Macoveiciuc, Petronela Rotar și Dumitru Constantin Dulcan.

Lansările autorilor români Radu Paraschivescu, Maia Morgenstern, Ana Blandiana, Ioana Chichet-Macoveiciuc, Mircea Cărtărescu – respectiv Timothy Caulifield, Irvin Yalom și Eric Emmanuel Schmitt din segmentul celor internaționali – au fost printre cele mai urmărite dialoguri culturale găzduite de LibFest. Cele 130 de lansări și evenimente culturale au strâns peste un milion de vizualizări în cele o sută de ore de târg de carte.

Ne-am bucurat să vedem un interes atât de mare pentru maratonul de lansări și dialoguri din cadrul LibFest. Este un semn că românilor le e dor de târgurile de carte, unde experiența culturală era definită tocmai de această interacțiune cu autorii. De asemenea, titlurile noi pregătite și numărul mare de cărți cu autograf dedicate achizițiilor din cadrul acestui eveniment au adus pe site un număr mare de vizitatori, a declarat Laura Țeposu, CEO Libris.ro.

Cărțile care au avut lansări sau pe marginea cărora s-a discutat în cadrul evenimentelor LibFest s-au plasat în topul celor mai căutate și comandate. Este cazul mai multor titluri, printre care volumele „Chestiune de viață după moarte” de Irvin D. Yalom și Marilyn Yalom, „Jurnalul unei iubiri pierdute” de Eric Emmanuel Schmitt, a cărui lansare s-a făcut cu prezența autorului, sau a cărții „Relax, Dammit!” de Timothy Caulfield, despre care au discutat Timothy Caulfield și Petronela Rotar. Cărțile cu autograf au fost de asemenea apreciate, stocurile semnate fiind lichidate în primele zile ale târgului.

Această primă ediție a LibFest, târgul online de carte și experiențe culturale pe care l-am organizat alături de echipa Libris.ro, ne-a demonstrat, dacă mai aveam nevoie de dovezi, că experiențele și dialogul cultural sunt esențiale pentru atragerea publicului către lectură. Există o legătură directă între implicarea autorului sau a oamenilor de cultură în dialog pe marginea cărții și entuziasmul cu care aceasta este primită de piață. O astfel de manifestare culturală online are avantajul că poate aduce aproape de public autori internaționali valoroși, iar în același timp cititorii pot urmări înregistrările oricând și de câte ori doresc, acestea rămânând pe canalele pe care au fost transmise, a precizat Laura Țeposu, CEO Libris.ro.

Cei mai vânduți cinci autori cadrul LibFest 2021 au fost: Irvin D. Yalom, Dumitru Constantin Dulcan, Ioana Chicet-Macoveiciuc, Petronela Rotar, Stephanie Stahl, iar top five cele mai vândute cărți în cadrul târgului de carte au fost: Chestiune de viață după moarte – Irvin D. Yalom, Marilyn Yalom, Vindecarea copilului interior – Stefanie Stahl, Inteligența materiei – Dumitru Constantin Dulcan, Cultură generală în 365 de zile – Pedro Gomez Carrizo, Copilul tău. Părinții tai.Tu – Ioana Chicet-Macoveiciuc