Eveniment aniversar
14 June 2018
Metaforelele picturii lui Petru Damir
18 July 2018

Lidia Nancuischi – din conul de umbra, pe simeze bine iluminate

In perioada 18- 28 iunie 2018, ~Sala Theodor Pallady~ a Bibliotecii Academiei Romane a gazduit Expozitia de pictura si grafica dedicata centenarului artistei Lidia Nancuischi!

O artista nascuta in spatiul basarabean, a carei opera a intrat intr-un con de umbra nedrept; categoric insa, Lidia Nancuischi nu este deloc singurul creator care are parte de o “ratacire” a creatiei sale in negura vremurilor. Sunt multi artisti, prea multi din pacate, a caror creatie ar merita un efort sustinut de recuperare; iata ca Fundatia HAR, prin Luiza Barcan are un astfel de demers, de mai bine de 15 ani, parcurs de documentare soldat intotdeauna cu expozitii reprezentative, de reintegrare vizuala in cultura romaneasca a plasticienilor astfel, recuperati.
Interviul cu Luiza Barcan, critic de arta pentru editia din 12 iulie 2018 a emisiunii ~Amintiri cu si despre artisti plastici~ tocmai acest fapt demonstreaza: ca lupta de redescoperire si de reasezare a operelor macar intr-o cronologie fireasca pentru cultura romaneasca -merita sa fie dusa pentru ca rezultatele sunt de cele mai multe ori, surprinzatoare in bine.
Realizator Roxana Pasculescu