„Laboratorul de Muzică” susține educația muzicală și stimularea creativității copiilor
24 November 2020
Muzica, în sprijinul dezvoltării cognitive a copilului
25 November 2020

„Life before Internet” reia tempoul unei zile din anul 1994

Cum ar fi să schimbi bani în fise pentru telefonul public, să te plimbi hai-hui prin oraș până te pierzi complet și să drămuiești ultimele poziții ale aparatului foto cu film, să derulezi casetele audio cu creionul sau să nu poți vorbi la telefonul fix din sufragerie cu prietena ta cea mai bună fără să te audă toată casa?
O echipă de artiști, programatori, scriitori și muzicieni au creat un joc video indie în care ajungi să trăiești o zi din viața unei adolescente de 17 ani, în România anului 1994. Compus ca o colecție de amintiri personale sau culese, arhive private, limbaje artistice din acea perioadă, Life Before Internet recuperează o lume dispărută care merită recuperată chiar și pentru o oră cât durează gameplay-ul.

Irina, protagonista jocului, este o adolescentă de 17 ani dintr-un oraș mic, industrial, pe care nu-l mai suportă. Într-o zi de noiembrie din 1994, mama ei o trimite cu un plocon la spital, însă ea decide să facă un act de curaj. Desenează, colează și fotografiază fiecare clipă a aventurii sale, toate lucrările ei ajungând să fie adunate în jocurile care creează, astfel, Life Before Internet.

Șase artiști au recompus vizual aventura Irinei, folosind nu doar imaginația, dar și imagini reale de arhivă din anii ’90 sau reconstituiri de spații, precum și unele capturi contemporane cu locuri și obiecte care s-au păstrat neschimbate.
Întreaga poveste a Irinei a fost construită de Mona Bozdog, lector în Immersive Experience Design la Universitatea Abertay în Scoția și Smaranda Nicolau, scenaristă de teatru și film. Declanșatorul proiectul este muzicianul Sillyconductor care a realizat coloana sonoră a jocului. Life Before Internet este produs și curatoriat de Ioana Păun. „1994 este unul dintre ultimii ani fără internet în România. Am ales un an la buza dintre epoci. Epilogul proiectului este, de fapt, cheia de lectură, fiindcă am ieșit din schemele acelor ani și am compus folosindu-ne de AI. De fapt întreg proiectul este un paradox, este despre viața fără internet, dar a fost realizat într-o mare proporție online”, explică regizoarea Ioana Păun.

Jocul video disponibil gratuit la http://www.lifebeforeinternet.ro/play/ propune o aventură interactivă nostalgică sau surprinzătoare într-un univers în care timpul trece lent, plictiseala nu are antidot, distanțele sunt dificil de anulat, știrile despre lume sunt aproape inexistente și, cu toate acestea, viitorul pare foarte optimist
Versiunea internațională în limba engleză a jocului indie Life Before Internet este disponibilă online gratuit.