Publicul din Satu Mare și Polonia, la un click distanță
31 August 2021
Dă-te din soare – o nouă premieră la Reactor 6 septembrie 2021, ora 20 A doua reprezentație: 8 septembrie 2021 La Reactor de creație și experiment
31 August 2021

Livada de vișini în regia lui Yuri Kordonsky, la Teatrul Maghiar de Stat Cluj!

 

Miercuri, 1 septembrie, ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului Maghiar de Stat Cluj, va avea loc premiera spectacolului Livada de vișini de A. P. Cehov, pus în scenă de Yuri Kordonsky. Următoarea reprezentaţie va avea loc vineri, 3 septembrie, ora 19.00, în Sala Mare.

În conferința de presă care a avut loc cu ocazia premierei, Yuri Kordonsky a vorbit despre faptul că în ultima perioadă ritmul vieții și relația cu timpul s-au schimbat, iar acest lucru l-a inspirat să aleagă o piesă care să vorbească despre această experiență. În timpul pandemiei, am fost siliți să ne închidem, să stăm în casă și să ne confruntăm cu problemele timpului și ale vieții care se sfârșește, aspecte pe care de obicei ne e mai comod să le ignorăm. Așa mi-a venit ideea de a pune în scenă “Livada de vișini”. Piesa lui Cehov vorbește despre timp – natura, ideea și percepția timpului – și modul în care prezentul se află în conflict cu trecutul și viitorul. Iar spectacolul reflectă acest lucru.

Potrivit lui Dragoș Buhagiar, scenograful spectacolului, pentru a scăpa de clișeele Cehov este necesară o redescoperire a personajelor sale. În acest fel, decorul nu va mai fi doar o idee estetică, ci un mediu în care personajele să trăiască și să umple spațiul. Întrebarea principală a fost cum să creăm un spațiu al memoriei care să evolueze odată cu spectacolul. Spațiul a fost proiectat în acest sens, iar rezultatul final a fost un univers care trăiește cu textul și evenimentele de pe scenă.

La realizarea spectacolului au contribuit: Dragoș Buhagiar (scenografia), Noémi Vajna (dramaturgia), Belloni – (Béla Ledniczky) (consultant în magie), Domokos Csergő (consultant muzical) și Bence Mányoki (hairstylist).

Personajul principal, Ranevskaia, este interpretat de către Imola Kézdi, distribuţia fiind întregită de actorii: Zsuzsa Tőtszegi, Éva Imre, Zsolt Bogdán, Lóránd Váta, Balázs Bodolai, Miklós Bács, Melinda Kántor, Ervin Szűcs, Eszter Román, Áron Dimény, Gábor Viola, Andrea Vindis și Venczel Lőrincz-Szabó.

Biletele pentru Livada de vișini și celelalte spectacole pot fi achiziționate de la casa de bilete a teatrului și online pe www.biletmaster.ro.