Michal Docekal
A studiat regia (1985-1991) la Facultatea de Teatru si Arte Interpretative din Praga, beneficiind totodata de o rezidenta de 6 luni la Londra. In perioada 1991-1994 a fost regizor la Teatrul Kaspar, montand Kleist, Tirso de Molina s.a.
Intre 1994 si 2002 a fost deopotriva regizor dar si director artistic la Teatrul Divadlo, teatru laureat cu premiul Alfred Radok, fiind considerat cel mai bun teatru al anului 1996. Aici a montat, printre altele, Cehov (Trei surori) si Shakespeare (Regele Lear, Visul unei nopti de vara, Imblanzirea scorpiei, Negutatorul din Venetia).
O montare deosebita a Tragicei istorii a doctorului Faust de Marlowe va monta in anul 2001, la castelul Vysehrad din Praga. In 2002 devine director al Tealrului National din Praga, unde regizeaza Beckett, Moliere, Bernard Shaw, Kane etc.
In prezent, in repertoriul Teatrului National praghez regasim cateva din creatiile lui: Shakespeare (Richard III), Gogol (Revizorul), Cehov (Pescarusul) etc.
Montarile lui Michal Docekal au avut un remarcabil impact asupra teatrului din Europa Centrala, productiile sale fiind prezentate in Slovacia, Ungaria si Romania. In 2011 a montat Tenessee Williams (Un tramvai numit dorinta) la Teatrul National din Bratislava.
Este laureat al mai multor premii, atat in Cehia cat si in strainatate.
In 2015 este numit presedinte al Uniunii Teatrelor din Europa.
Referitor la montarea de la Bulandra, Michal Docekal spune:
Am ales Macbeth, fiindcă este o piesă uriașă, o tragedie remarcabilă. Și încă dintr-un motiv: din pricina vrăjitoarelor. Vrăjitoarele și puterea lor sunt extrem de importante în piesă. Vrăjile lor devin o forță în viața socială, schimbând destine, dar și viziunea oamenilor, care nu mai știu ce e adevărat și ce nu.
Odată cu apariția calculatoarelor și a internetului, oamenii au crezut că vor deveni mai înțelepți și mai informați, dar au constatat că, de fapt, lucrurile stau tocmai invers: azi suntem invadați de falsuri – știri false, informații false, o mass-media care dezinformează, încărcându-ne cu energii negative – deci e tot un fel de putere vrăjitorească, ce dăinuie și azi, influențându-ne viețile. Exact ca în Macbeth. De aceea m-am oprit la această piesă a lui Shakespeare.
Spectacolul se joaca in zilele de 12 si 13 ianuarie (avanpremiera), 14 ianuarie (premiera) si 15 ianuarie la Sala Toma Caragiu de la orele 19.00.