Premieră la TNB
16 November 2016
FITCA 22 continuă: texte clasice în formule regizorale curajos de contemporane
16 November 2016

Maeştrii umorului – VALENTIN SILVESTRU

Teatrul  Naţional Radiofonic prezintă duminică, 27 noiembrie, de la ora 17, spectacolul Maeştrii umorului – VALENTIN SILVESTRU, din cadrul proiectului Mari Actori de Comedie, la Radio România Cultural.

Personalitate marcantă a vieţii teatrale româneşti, Valentin Silvestru s-a născut la Vaslui la 20 octombrie 1924. La numai 19 ani a debutat în ziarul Ecoul, cu un medalion consacrat dramaturgului Henrik Ibsen. Absolvent al Facultăţii de Litere şi Filosofie a Universităţii din Bucureşti în 1948, avându-i ca profesori pe George Călinescu şi Tudor Vianu.Valentin Silvestru şi-a început activitatea ca reporter la ziarele Victoria şi România liberă. Cu proză satirică şi umoristică a debutat în revista Mitică, condusă de Tudor Muşatescu. Gazetar, prozator, dramaturg, cronicar dramatic cu prestanţă, profesor de prestigiu la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică şi la Universitatea Hyperion, după 1990, Valentin Silvestru a scris, înafara multor cărţi de critică şi teorie teatrală, monografii şi nenumărate scenarii radiofonice şi de televiziune.

Valentin Silvestru a fost preşedintele Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru, secţia română, a Asociaţiei Umoriştilor din România şi al binecunoscutului Festival de Umor Constantin Tănase de la Vaslui, un adevărat reper al culturii , calităţii artistice şi bunului gust.

Spectacolul radiofonic Maeştrii umorului – Valentin Silvestru cuprinde cele mai reuşite fragmente din ultimele trei scenarii  pe care Valentin Silvestru ni le-a adus la redacţie şi care au fost difuzate în emisiunea Ora Veselă: Primăvăratica ploaie de palavre, S-a constatat pe plan mondial că bărbaţii sunt mai proşti decât femeile, în premieră în anul 1995 şi Din era cuaternară în perioada electorală, difuzat în premieră în anul 1996, an în care din nefericire Valentin Silvestru ne-a părăsit în urma unui stupid accident rutier pe data de 25 noiembrie, lăsând un mare gol în inimile admiratorilor săi. Veţi avea surpriza să recunoaşteţi vocea inconfundabilă a maestrului care îşi introduce şi comentează pe scurt, momentele umoristice create în emisiunea Primăvăratica ploaie de palavre. Autorul ne plimbă în felul său caracteristic, prin locurile care l-au inspirat prin iubitul şi ineditul nostru Bucureşti. Emisiunile difuzate la Ora Veselă au fost regizate de: Constantin Dinischiotu(Primăvăratica ploaie de palavre) şi Dan Puican(S-a constatat pe plan mondial că bărbaţii sunt mai proşti decât femeile şi Din era cuaternară în perioada electorală), care au adus în faţa microfonului interpreţi de excepţie ai comediei româneşti: Ion Lucian, Dem Rădulescu, Mihai Fotino, Ileana Stana Ionescu, Dorina Lazăr, Rodica Popescu Bitănescu, Rodica Mandache, Adina Popescu, Virginia Mirea, Radu Panamarenco, Cornel Vulpe, Valentin Teodosiu, Şerban Cellea, Mihai Bisericanu, Alexandru Bindea, Sorin Gheorghiu, Alfred Demetriu, Răzvan Vasilescu.

Fin şi atent obsevator al realităţii, Valentin Silvestru a fost pe deplin  înzestrat  cu  mult umor şi cu darul povestirii deopotrivă. Prin întreaga sa activitate pusă în slujba mişcării teatrale din ţara noastră şi a umorului românesc de cea mai bună calitate, Valentin Silvestru a fost un adevărat model, o marcă emblematică pentru generaţia sa şi pentru mulţi tineri pe care i-a format, în scurta sa trecere pe acest pământ.

Luni, 21 noiembrie, de la ora 11.00, la Clubul Ramada Majestic, de pe Calea Victoriei, din Bucureşti, va avea loc audiţia cu public, în avanpremieră, a spectacolului – Maeştrii umorului – VALENTIN SILVESTRU

Evenimentul, organizat de Teatrul Naţional Radiofonic, se va desfăşura în prezenţa invitaţilor şi a echipei de realizatori. Intrarea este liberă.