Gala de premiere „Radio Fiction Desk – 2019”, Ediția a V-a
15 January 2020
Ea și numai ea, premieră la Teatrul ACT
16 January 2020

MAFESZT: se dă startul într-o săptămână!

Timp de cinci zile, cinci companii de teatru vor oferi experiențe variate de teatru în cadrul celui de-al III-lea festival MAFESZT, în organizația Uniunii Teatrelor Maghiare, în Odorheiu Secuiesc. Festivalul va fi găzduit de Teatrul ”Tomcsa Sándor” în perioada 21-25 ianuarie. La a treia ediție a festivalului se vor prezenta spectacole pentru copii și tineret, producții de dans, spectacole studio și la sala mare. Programul festivalului va fi completat cu o expoziție de afișe de teatru a unor șapte artiști, precum și cu două workshopuri de specialitate.

Uniunea Teatrelor Maghiare MASZÍN s-a înființat în 2016, cu scopul de a reprezenta interesele teatrelor maghiare din Transilvania, de a organiza workshopuri profesionale, și de a prezenta specatolele teatrelor-membru în cadrul unui festival nomad. Fondatorii MASZÍN sunt Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timișoara, Teatrul de Nord Satu Mare – Trupa Harag György, Compania de teatru ”Aradi Kamaraszínház”, Teatrul Szigligeti din Oradea, Teatrul ”Tomcsa Sándor” din Odorheiu Secuiesc; Teatrul Municipal „Csíki Játékszín” s-a alăturat uniunii în 2018.

La a treia ediție a festivalului, publicul din Odorheiu Secuiesc va avea ocazia de a viziona 10 spectacole de la cele 5 companii participante (Teatrul de Nord Satu Mare – Trupa Harag György, Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timișoara, Teatrul Szigligeti din Oradea, Teatrul Municipal Csíki Játékszín și Teatrul ”Tomcsa Sándor” din Odorheiu Secuiesc).

Festivalul se deschide cu spectacolul pentru tineret al Atelierului de păpusi Odorhei, „Prințesa Broască”, pe 21 ianuarie, marți, de la ora 11:00. Spectacolul premiat se bazează pe texte de Elek Benedek și Emil Grandpierre. În aceeași zi de la ora 19:00 se joacă spectacolul companiei timișorene, „Henrik al IV-lea”, regizat de Victor Ioan Frunză. A doua zi a festivalului începe cu vernisajul expoziției POS7TER, de la ora 18:00, prezentând afișele de teatru a unor șapte artiști grafici. După vernisaj, se joacă spectacolul Orășul nostru, o producție de succes a Teatrului ”Tomcsa Sándor”. Pe 23 januarie, joi, compania din Miercurea Ciuc își va prezenta spectacolul „Pescărușul”, scris de Boris Akunin, în regia lui István Albu. Vineri, de la ora 11:00 sunt bineveniți copii la teatru, la spectacolul „Eliberatorul de vânt”al Teatrului de Păpuși Brighella din Satu Mare. Tot vineri, iubitorii de teatru-dans se vor bucura de două spectacole inedite: de la ora 12:30 Compania de dans Oradea își prezintă spectacolul educativ, „Cine ești tu, teatru-dans?”, iar de la ora 14:00 „Unghi mort”, o reflecție artistică asupra teatrului-dans. Scris de Frank Wedekind și regizat de Csaba Györfi, spectacolul „Deşteptarea primăverii” al companiei Harag György din Satu Mare este subtitrat ca experiment de ”teatru fizic”, și se joacă de la ora 19:00. Ultima zi a festivalului enumerează două spectacole ale teatrului din Oradea: de la ora 11, tinerii sunt așteptați la o oră de literatură specială, în cadrul căreia vor putea vedea un altfel de „Toldi”, de János Arany. Spectacolul „Salcâm violet”, în regia lui Bálint Botos va încheia festivalul MAFESZT cu două reprezentații, de la ora 16:30, respectiv ora 20:00.

Conform obiectivelor MASZÍN, la ediția a III-a a festivalului MAFESZT vor avea loc două workshopuri de specialitate. Se va ține un workshop de comunicare pentru angajații teatrelor participante (pentru specialiști PR și comunicare, secretari literari, referenți media), condus de Anna Keszeg (PhD, adjunct universitar, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, FSPAC) și de Nóra Csoma (profesionist de comunicare), pe 21 și 22 ianuarie. Un atelier de improvizație va fi ținut de regizorul-trainer Andrew Hefler, pentru actorii companiilor participante, între 21-23 ianuarie, între orele 9:00 și 15:00, la sediul Forumului Tânăr din Odorhei.