Ascultă Radio România Cultural Live

Magdalena Tara, realizator Radio România Cultural: “Simt nevoia să cânt. Este pentru mine o formă fundamentală de exprimare”

05 Mai 2021, 10:14

Era în anul III de facultate, la Căi Ferate, Drumuri și Poduri, atunci când a făcut un prim popas la Radio, în calitate de colaborator. Din acel moment, Magdalena Tara a știut că nu va profesa niciodată ca inginer și că se va îndrepta spre jurnalism. În prezent, realizează la Radio România Cultural trei emisiuni. Este însă și compozitoare de muzică ușoară, interpretându-și deseori creațiile.

Despre pasiunea pentru muzică și interpreții celebri care i-au cântat melodiile, despre radio și frumoasele emisiuni pe care le face aici, dar și despre pasiuni și viața din pandemie povestește, în cele ce urmează, Magdalena Tara.

De la mate-fizică și inginerie, ai ajuns să faci radio. Cum a fost posibil?

În viața mea totul decurge într-un ritm firesc și într-o zonă de confort pe care știu să o creez și să o păstrez. Și pe care o ofer și celor din jurul meu, celor pe care îi pretuiesc. Așa a fost dintotdeauna. Structural, confortul gândirii mele este în zona științelor exacte. Confortul sufletului însă nu are cum să nu fie completat și de știintele umaniste. Da, am absolvit secția de matematică-fizică a Liceului “Ion Luca Caragiale” din Bucuresti și Universitatea Tehnică de Construcții - Facultatea de Căi Ferate, Drumuri și Poduri, dar am știut încă din anii studenției că nu voi profesa ca inginer. Eram în anul al treilea de facultate când, în drumul vieții mele, am făcut un prim popas la radio, în calitate de colaborator la Radio România Tineret. Și am știut din primul moment că aveam să merg mai departe către jurnalism. Sunt mulți jurnaliști în radio, televiziune, presă scrisă care au o diplomă de inginer.

Mă surprinde plăcut întâlnirea cu povestea de viață a fiecărui invitat în parte

Realizezi, în prezent, la Radio România Cultural, emisiunile “Povestiri în studioul artelor”, “Românii în lume” și “Călătorie în jurul lumii”. Despre ce vorbești în ele, în perioada asta de pandemie? Despre ce vorbești în ele, în general?

"Călatorie în jurul lumii” este un proiect pe care l-am inițiat în anul 2000 la Radio România Actualități apoi, desigur, aducându-l pe frecvențele Radio România Cultural. Este o emisiune dedicată Zilelor Naționale ale țărilor din întreaga lume, invitați fiind ambasadori și membri ai Corpului Diplomatic acreditați în România. Este un itinerar diplomatic și cultural pe toate meridianele. Au fost si vor mai fi sper, în curând, atunci când condițiile pandemice vor permite acest lucru, ediții spectacol ale emisiunii. Pe 12 Martie 2020, am avut o astfel de ediție fără public, din cauza pandemiei. Era chiar la începutul unei perioade care a fost și, din păcate, este încă plină de necunoscut. Desigur, am adăugat pe lângă subiectele obișnuite ale emisiunii care fac referire pentru fiecare țară în parte la semnificația Zilei Naționale, la accente ale relațiilor bilaterale cu România, la aceste țări ca posibile destinații de călătorie si la cele mai importante obiective ale misiunii diplomatice ale diplomaților acreditați în calitate de ambasadori în România, un subiect aparte care face referire la modul în care afectează pandemia cu COVID 19 țări din întreaga lume.

Emisiunea "Călătorie în jurul lumii" are o periodicitate lunară, fiind difuzată în ultima zi de sâmbătă a fiecărei luni, de la ora 19:00. De la ora 21:00, urmează emisiunea "Povestiri din studioul artelor", un alt proiect pe care l-am inițiat cu mai mulți ani în urmă la Radio România Cultural, și această emisiune având la un moment dat ediții cu public. Din 2013, a devenit o emisiune carte de vizită, în care invitați speciali sunt personalități din toate domeniile literaturii, artelor și stiintei.

Emisiunea "Românii în lume", care în acest format se regăsește în grila de programe a postului Radio România Cultural din toamna anului 2017, este difuzată în fiecare duminică, de la ora 21:00, fiind un proiect Radio România Cultural în parteneriat cu Institutul Cultural Român, care pune în evidență interferenţa artelor văzută prin prisma protagoniştilor evenimentelor prezentate de Institutul Cultural Român în ţară şi în străinătate, personalităţi ale culturii române în dialog cu reprezentanţii tinerei generaţii de artişti şi creatori.

Colaborarea mea cu Institutul Cultural Român si prezentarea agendei de evenimente a ICR a început cu mai mulți ani în urmă, în cadrul emisiunilor de actualitate culturală pe care le-am realizat de-a lungul timpului la Radio România Cultural și mi-a făcut plăcere când mi-a fost propus să realizez acest format de sinteză.

Actualitatea culturală este adaptată permanent la conditiile și restricțiile impuse de pandemie, evenimentele culturale au avut loc pentru o lungă perioadă exclusiv în mediul online. Deși la început părea un dezavantaj, cu timpul s-a dovedit a fi un element de noutate care a atras un public din ce în ce mai numeros, chiar dacă în mediul online lipsește acel schimb direct de energie dintre artist și spectator, atât de necesar de ambele părți.

Care sunt cei mai interesanți români despre care ai vorbit în emisiunile tale, oameni ale căror povești te-au fascinat?

Viața însăși este o poveste pentru fiecare dintre noi. Încercăm uneori să fim personaje de poveste în propria viață care poate fi privită din interior si din exterior și ca o experiență cu elemente de spectacol, de film sau de teatru. Depinde tot de noi să fim buni actori, scenariști, regizori și chiar producători ai acestei experiențe care poate fi numită simplu "întâlnire cu viața". Mă surprinde plăcut întâlnirea cu povestea de viață a fiecărui invitat în parte.

Am luat lecții în particular de pian, chitară, canto muzică ușoară

Ce emisiuni ai făcut, de-a lungul timpului, aici, la Radiodifuziunea Română? Care ți-a fost cea mai apropiată de suflet?

În anul 1993, în anii studenției, a fost prima mea întâlnire cu radioul, în calitate de colaborator la Radio România Tineret, în cadrul emisiunii Student Club. La trei săptămâni după ce am venit la radio, am intrat în direct, realizând reportaje si interviuri pe teme culturale, educaționale. La data de 1 februarie 1997, am fost angajată prin concurs la redactia Literatură Arte din cadrul Societății Române de Radiodifuziune. Și în vara aceluiași an am devenit realizator al emisiunii Tentații culturale la Radio România Cultural, având și colaborări în cadrul unor emisiuni la Radio România Actualități. Amprenta mea jurnalistică este și astăzi la Radio România Cultural. Aici am realizat timp de saisprezece ani edițiile matinale de weekend ale emisiunilor de actualitate culturală - Tentații culturale și Matinal de weekend, apoi urmând emisiuni de seară, cele pe care le realizez și în prezent si despre care știți deja.

Ce ai simțit când ți-ai auzit prima dată vocea la radio? Ai fost mulțumită de tine?

În orice domeniu, eu cred cu tărie în talentul nativ. În scânteia care devine flacăra . Și intuiesc în oameni acestă scânteie, așa cum si alții au intuit-o în mine.

Da, am fost mulțumită de mine atunci când mi-am auzit prima dată vocea la radio, pentru că tot nativ consider că am acest talent al oratoriei. Același lucru pot să spun și despre muzică. Am luat lecții în particular de pian, chitară, canto muzică ușoară. Atunci când scriu un cântec - o linie melodică, un text - căruia apoi îi dau viață prin interpretare, simt că trăiesc cu adevărat. Se spune că ochii sunt oglinda sufletului, eu cred că și despre voce putem spune același lucru, pentru că exprimă la fel de fidel și de intens trăirile noastre, emoțiile.

Așadar, tu și cânți muzică ușoară. Când ai înregistrat prima melodie? A fost o compoziție proprie?

Prima melodie, "Oameni fără nume", compusă și interpretată de mine, a fost înregistrată în anul 1997, la studioul Migas Real Compact, fondat de muzicianul Adrian Ordean. Cu Adrian Ordean am colaborat de altfel la toate înregistrările melodiilor compuse de mine, el a semnat toate orchestrațiile melodiilor compuse de mine. Îi sunt profund recunoscătoare pentru întreaga noastră colaborare care s-a concretizat în trei materiale discografice și sper că vom mai colabora, în curând. Albumele "Jocul de-a iubirea" și "Vreau să zbor" cuprind melodiile mele, dar odată cu melodia care dă si titlul celui de-al doilea album, "Vreau să zbor", a început colaborarea mea cu Adrian Ordean și în calitate de compozitor, urmând apoi albumul "O zi cu tine = Clipe frumoase" (simteam nevoia și de un semn matematic), toate melodiile de pe acest album fiind semnate integral, muzică, text si orchestrație, de Adrian Ordean.

Cei care doresc să asculte conținutul integral al materialelor discografice amintite o pot face accesând site-ul www.magdalenatara.ro, sectiunea melodii. Și mi-aș dori ca melodiile să fie ascultate și ca o continuare a acestui interviu, pentru că ele sunt crâmpeie de viață, oglinzi ale sufletului meu.

Radioul a devenit pentru mine o profesie. Și, cu siguranță, o altă pasiune

Artiști cunoscuți, printre care Viorela Filip, Gabriel Dorobanțu, Carmen Rădulescu, Angela Ciochină, ți-au cântat piesele. Cum ai ajuns să colaborezi cu ei?

Am încredințat primele melodii compuse de mine unor artiști consacrați. A fost o șansă pentru mine întâlnirea cu ei. Viorela Filip, desigur, și-a pus amprenta nu numai interpretativ, ci și ca autor al versurilor acelor melodii. Toate acestea au fost difuzate în emisiuni la Radio România. Melodia "Mireasa mea'', pe textul Viorelei Filip și interpretată de Gabriel Dorobanțu, a câștigat una dintre edițiile emisiunii concurs "Top românesc" realizată de Titus Andrei la Radio România Actualități, iar "De ziua ta", pentru care am scris muzica si textul, interpretată de Carmen Rădulescu, a făcut parte din emisiunea concurs de televiziune "Șlagăre în devenire", organizat de TVR, spectacolul având loc la Sala Radio.

Cine ți-a insuflat pasiunea pentru muzică?

Părinții m-au îndrumat către muzică, dăruindu-mi de ziua mea, când am împlinit patru ani, o pianină. Și le mulțumesc din tot sufletul pentru că astfel au dat aripi sufletului meu. Îmi place și acum să cânt din când în când la pian, la chitară. Vocal cânt cu sau fără acompaniament. Simt nevoia să cânt, nu numai că îmi face plăcere. Este pentru mine o formă fundamentală de exprimare.

Pașii mei pe drumul muzicii și o importantă pregătire în ceea ce privește cântul, cu tot ceea ce înseamnă, inclusiv dicție, frazare, au fost îndrumați și de profesorul meu de muzică de la Liceul "Ion Luca Caragiale" din București, dirijorul corului "Voces Primaverae", un dascăl și muzician cunoscut și apreciat, compozitorul Claudiu Negulescu.

Cum îți întreții vocea? Cânți și în public? Ce înseamnă pentru tine muzica? Dar radioul?

Cântând atunci când este vorba despre muzică, vorbind atunci când este vorba despre radio. În general, eu nu uit ceea ce învăț. Este tot un dar nativ. Am avut câteva apariții publice cu melodiile mele în cadrul unor spectacole, emisiuni - spectacol de radio și televiziune, dar muzica a fost și rămâne pentru mine o pasiune, nu am dorit să însemne și o profesie. Radioul a devenit pentru mine o profesie. Și, cu siguranță, o altă pasiune.

Îmi plac mașinile, îmi place să șofez, mă relaxează

Cum ești tu, Magdalena Tara, în viața de toate zilele?

Un om loial. Loial în viața personală și profesională, în relațiile de prietenie, nu multe, dar durabile pe care le am. Un om care crede în principii de viață și luptă pentru ele. O persoană sociabilă, dar care nu simte acut nevoia de socializare doar de dragul socializării, ci doar de comunicare, de respect și de armonie, în toate sensurile ei.

Ce alte pasiuni, hobby-uri ai?

Îmi place foarte mult să călătoresc. O altă pasiune a mea este șofatul. Îmi plac mașinile, îmi place să conduc mașina, mă relaxează. De multe ori, după ce termin emisiunile în direct la radio, fac o plimbare cu mașina.

Ce te-a ajutat pandemia asta să descoperi despre tine?

Faptul că sunt un om adaptabil la anumite condiții care pentru unii par extreme. Eu nu consider că această perioadă prin care trecem este o pauză de la viață, așa cum unii o văd. Cred că viața trebuie trăită și adaptată în funcție de realitatea cotidiană care întotdeauna are elemente de neprevăzut.

Cât de complicat este să-ți faci meseria, la radio, în această perioadă?

Pentru mine nu este niciodată complicat să fac ceea ce mă pasionează. Și revin la adaptare și adaptabilitate. Mi-am reconfigurat în mică măsura formatul emisiunilor, pentru că în afara lucrului cu actorii în cadrul emisiunii “Călătorie în jurul lumii”, toate interviurile din cadrul emisiunilor mele se pot realiza și telefonic.

De ce ți-e cel mai dor în perioada asta de restricții?

De călătorii. Și nu mă refer doar la vacanțe.

Care sunt cei mai spectaculoși oameni pe care i-ai cunoscut grație meseriei tale de realizator radio?

Viața însăși este spectaculoasă. Întotdeauna am invitat în emisiunile pe care le realizez oameni pe care îi respect și îi admir. Și îmi place atunci când îi intervievez să îi ascult. Consider că este important ca un jurnalist să știe să potențeze foarte bine raportul dintre invitat - realizator, sub toate aspectele.

Despre ce ți-ar plăcea să vorbești, în viitorul apropiat, în emisiunile tale de la Radio România Cultural?

Întotdeauna îmi place să vorbesc alături de invitații mei despre ceea ce ne dă nouă și ascultătorilor o stare de bine. O stare de bine care acum este poate mai necesară mai mult decât oricând.

interviu realizat de Anca Nicoleanu

Frédéric Chaslin dirijează Grieg și Mahler la Sala Radio
Produs de Radio România 26 Martie 2024, 17:05

Frédéric Chaslin dirijează Grieg și Mahler la Sala Radio

Vineri, 29 martie 2024 (de la 19:00), alături de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va urca pe scenă cunoscutul dirijor și compozitor...

Frédéric Chaslin dirijează Grieg și Mahler la Sala Radio
Victor Rebengiuc și Marie-France Ionesco, într-o ediție specială la Radio România Cultural, la 30 de ani de la moartea dramaturgului Eugène Ionesco
Produs de Radio România 25 Martie 2024, 14:30

Victor Rebengiuc și Marie-France Ionesco, într-o ediție specială la Radio România Cultural, la 30 de ani de la moartea dramaturgului Eugène Ionesco

În ziua în care se împlinesc 30 de ani de la moartea dramaturgului Eugène Ionesco , joi, 28 martie ,...

Victor Rebengiuc și Marie-France Ionesco, într-o ediție specială la Radio România Cultural, la 30 de ani de la moartea dramaturgului Eugène Ionesco
ANA BLANDIANA sărbătorită de Teatrul Național Radiofonic – Radio România
Produs de Radio România 25 Martie 2024, 08:00

ANA BLANDIANA sărbătorită de Teatrul Național Radiofonic – Radio România

Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră absolută, la Radio România Cultural, în cadrul...

ANA BLANDIANA sărbătorită de Teatrul Național Radiofonic – Radio România
Românii în lume Duminică 24 Martie ora 21 Realizator Magdalena Tara
Produs de Radio România 24 Martie 2024, 07:00

Românii în lume Duminică 24 Martie ora 21 Realizator Magdalena Tara

   “Românii în lume” astăzi la Roma, Bruxelles, Madrid, Berlin, Beijing, Londra, Lisabona...

Românii în lume Duminică 24 Martie ora 21 Realizator Magdalena Tara
Alexandru Tomescu - „Suntem expuși unor stimuli din ce în ce mai intenși și de scurtă durată, iar muzica clasică este o alinare în aceste vremuri” | PODCAST
Produs de Radio România 20 Martie 2024, 14:11

Alexandru Tomescu - „Suntem expuși unor stimuli din ce în ce mai intenși și de scurtă durată, iar muzica clasică este o alinare în aceste vremuri” | PODCAST

În această seară, Alexandru Tomescu va concerta alături de Orchestra de Cameră Radio sub bagheta dirijorului Gabriel...

Alexandru Tomescu - „Suntem expuși unor stimuli din ce în ce mai intenși și de scurtă durată, iar muzica clasică este o alinare în aceste vremuri” | PODCAST
Eugenia Moldoveanu - „Nu tot ce e modern este neapărat și valoros” | PODCAST
Produs de Radio România 19 Martie 2024, 18:43

Eugenia Moldoveanu - „Nu tot ce e modern este neapărat și valoros” | PODCAST

Soprana Eugenia Moldoveanu împlinește astăzi 80 de ani. O prezență emblematică în lumea operei, artista a...

Eugenia Moldoveanu - „Nu tot ce e modern este neapărat și valoros” | PODCAST
Simfonia a 8-a de Beethoven, la Sala Radio
Produs de Radio România 18 Martie 2024, 15:17

Simfonia a 8-a de Beethoven, la Sala Radio

Vineri, 22 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, dirijată de GHEORGHE COSTIN , vă propune o...

Simfonia a 8-a de Beethoven, la Sala Radio
Românii în lume Duminică 17 Martie ora 21 Realizator Magdalena Tara
Produs de Radio România 17 Martie 2024, 06:26

Românii în lume Duminică 17 Martie ora 21 Realizator Magdalena Tara

 “Românii în lume” astăzi la New York, Stockholm, Madrid, Varșovia, Veneția, Londra, Chișinău și...

Românii în lume Duminică 17 Martie ora 21 Realizator Magdalena Tara
Ascultă live

Ascultă live

14:00 - 15:00
Știința 360
Ascultă live Radio România Cultural
14:00 - 14:05
Ştiri
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
14:00 - 14:30
PUTEREA CREDINȚEI
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
11:03 - 15:00
Pulsul Zilei
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru