Muzeul Memorial “Prof. Dr. Victor Babes” din București
14 September 2016
Casa memorială Mihai Eminescu de la Ipotești
15 September 2016

Maia Morgenstern va reprezenta Bucureștiul în fața juriului care va decide orașul recomandat a fi Capitală Europeană a Culturii

Actrița Maia Morgenstern, manager al Teatrului Evreiesc de Stat, va reprezenta Bucureștiul în fața juriului care urmează să stabilească orașul recomandat pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în anul 2021 în România, a anunțat, miercuri, primarul general, Gabriela Firea, în cadrul unei declarații de presă.

Actrița, care a spus că este onorată de misiunea pe care a primit-o, a subliniat că nu are voie să facă nicio declarație legată de competiția care urmează să aibă loc.

Primarul general a urat succes tuturor orașelor înscrise în concurs — Cluj, Baia Mare și Timișoara, alături de Capitală, dar a menționat că, din informațiile pe care le are, Bucureștiul are șanse mai reduse să obțină acest titlu.

“În ceea ce privește Bucureștiul, există șanse mai reduse pentru ca acesta să fie declarat Capitală Culturală Europeană în anul 2021, pentru motivul important că în ultimii 10-15 ani nu s-a acordat acest titlu capitalelor. Conceptul inițial a fost acela de a oferi o șansă în plus și de a dezvolta un alt oraș al țărilor europene decât Capitala, care oricum beneficiază de investiții în infrastructura culturală”, a explicat Firea.

Ea a menționat că Municipalitatea susține o strategie culturală votată în urmă cu o lună de zile, iar la acest document programatic se vor adăuga multe alte evenimente.

“Vestea bună este aceea că, indiferent de rezultatul de vineri, (…) proiectul nostru cultural va începe imediat în perioada următoare, nu e nevoie să mai treacă încă cinci ani, adică până în 2021, pentru a aplica tot ceea ce ne-am propus. (…) Municipalitatea va fi întotdeauna alături de mediul cultural și avem proiecte ambițioase în acest domeniu. Strategia culturală pe care am supus-o aprobării CGMB și care a fost votată în acest mandat, acum o lună de zile, o respectăm, e Biblia noastră culturală. La acest document programatic, care e un document cadru, se vor adăuga și multe alte evenimente”, a precizat Firea.

ARCUB a anunțat, miercuri, că juriul internațional delegat de UE pentru a decide ce oraș din România va fi învestit cu prestigiosul titlu ajunge joi în București.

“Mâine, de la ora 15,00, va începe susținerea prezentării dosarului final de candidatură pregătit de ARCUB în numele orașului, iar vineri, 16 septembrie, de la ora 17,15, la Biblioteca Națională a României, se va face public numele orașului recomandat pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în anul 2021, în România”, a precizat ARCUB, pe pagina sa de Facebook.

AGERPRES