Idei în nocturnă- Pagini de Istorie: “Tezaurul României de la Moscova. Inventarul unei istorii de o sută de ani.”
29 November 2016
DOCUMENTAR: 98 de ani de la Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România
1 December 2016

Manifestari dedicate Zilei Nationale, organizate de ICR in strainatate

Mai multe manifestari culturale – expozitii, concerte – sunt organizate in aceasta perioada, cu ocazia Zilei Nationale, de reprezentantele Institutului Cultural Roman (ICR) in strainatate, in colaborare cu Misiunile diplomatice ale Romaniei.

* ICR Chisinau marcheaza Ziua Nationala printr-un concert extraordinar de muzica clasica, organizat, marti, in colaborare cu Ambasada Romaniei in Republica Moldova, care este sustinut de Orchestra Nationala de Camera, sub bagheta maestrului Cristian Florea, si de celebrul violonist roman Alexandru Tomescu.

Un alt eveniment organizat de ICR Chisinau cu acest prilej este concertul “Sub Zodia Mariei”, in data de 5 decembrie, care va avea loc la Teatrul National “Satiricus I.L.Caragiale”, fiind sustinut de Maria Gheorghiu (Gorghiu).

* ICR “Dimitrie Cantemir” de la Istanbul organizeaza o serie de concerte sustinute de Ansamblul Cununa Carpatilor la Edirne, Ankara si Istanbul, pe 27, 29 noiembrie si pe 1 decembrie.

* ICR Viena si Ambasada Romaniei in Republica Slovaca marcheaza Ziua Nationala a Romaniei printr-un concert extraordinar al artistului si dirijorului Nicolae Voiculet (nai) alaturi de Klaus Dieter Untch (orga) si Orchestra Romania, pe 1 decembrie, la Sala Oglinzilor de la Palatul Primatului din Bratislava.

* ICR Stockholm, in colaborare cu Ambasada Romaniei in Regatul Suediei, organizeaza marti un concert sustinut de Cvartetul Contempo la Sala Grunewald a Filarmonicii din Stockholm.

* De asemenea, ICR Lisabona sarbatoreste importantul eveniment prin prezentarea colectiei “Zestrea” by Liliana Turoiu. Evenimentul va cuprinde prezentarea unei parti din colectie in cadrul receptiei organizate de Ambasada Romaniei in Republica Portugheza, in data de 30 noiembrie, la Teatrul Thalia din Lisabona, iar pe 2 decembrie va avea loc vernisajul expozitiei, care va fi deschisa pana la 12 decembrie. Totodata, ICR Lisabona continua seria evenimentelor dedicate Zilei Nationale a Romaniei prin organizarea unei serii de concerte ale grupului Vivarte, in perioada 2 — 6 decembrie.

* ICR Bruxelles organizeaza trei evenimente menite sa puncteze Ziua Nationala a Romaniei, ICR sustinand, in perioada 2 — 4 decembrie, turneul Corului de Copii si Tineret “Symbol” al Patriarhiei Romane la Bruxelles si la Anvers. Tot pe 2 decembrie va avea loc vernisajul Bienalei Internationale de Sticla, la Haacht/ Belgia, expozitia fiind deschisa pana pe 11 decembrie. Totodata, in perioada 29 noiembrie — 1 decembrie, ICR Bruxelles organizeaza doua concerte la Luxemburg si la Haga, sustinute de Maria Gheorghiu si Catalin Milea.

* ICR Tel Aviv organizeaza pe 30 noiembrie un concert de muzica populara romaneasca din zona Munteniei, cu ocazia celebrarii Zilei Nationale, in colaborare cu Ambasada Romaniei in Statul Israel, la Muzeul de Arta din Tel Aviv.

* ICR Madrid, sub patronajul Ambasadei Romaniei in Regatul Spaniei, sarbatoreste Ziua Nationala printr-un eveniment care cuprinde momente muzicale sustinute de violonista Clara Cernat, un alt proiect al ICR Madrid, in parteneriat cu Asociatia Culturala Obatala din Coslada, fiind expozitia “Instantanee de iarna. Masti si costume traditionale” — Fotografii de Florin Andreescu, care va fi expusa la Centrul Civic “El Cerro” din Coslada, pana pe 20 decembrie.

* Ziua Nationala este marcata si de Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica (IRCCU) din Venetia prin realizarea expozitiei Abel de George Mircea in Noua Galerie. Deschisa in perioada 1 — 21 decembrie, aceasta include aproximativ 20 de picturi realizate de artist intre 2006 si 2015.

* ICR Beijing va organiza, marti, la sediu, vernisajul expozitiei de fotografie “Romania prin imagini”, iar pe 2 si 5 decembrie — doua recitaluri de pian si fagot sustinute de muzicienii romani Ilinca Dumitrescu si Vasile Macovei.

* ICR Praga organizeaza, pe 4 decembrie, un concert extraordinar Nicolae Voiculet pe scena din Piata Ceasului Astronomic (Staromestske Namesti) din Praga, iar ICR New York sarbatoreste evenimentul prin trei concerte, din programul “Duelul viorilor”, sustinute de Liviu Prunaru si Gabriel Croitoru, acompaniati de pianistul Horia Mihail, in datele de 2 decembrie, la Weill Recital Hall, in cadrul Carnegie Hall, New York, si respectiv 5 decembrie, la Kennedy Center for the Performing Arts, Washington DC.

* In cadrul “Seriei Concertelor Enescu”, ICR Londra ofera publicului, pe 2 decembrie, recitalul extraordinar al sopranei Valentina Nafornita, dedicat Zilei Nationale, iar Accademia di Romania din Roma propune, in aceeasi zi, un concert traditional de colinde “Armonii de Craciun”, sustinut de grupul vocal Arpeggio&Roua si invitatii sai.

* ICR va organiza, cu ocazia Zilei Nationale, un concert extraordinar sustinut de Maxim Quartet. Evenimentul va avea loc pe 8 decembrie, la Sala Bizantina a Palatului Béhague, resedinta ambasadorului Romaniei in Republica Franceza.