AUDIO Ore de istorie orală în şcolile din Braşov
9 November 2017
Despre pasiuni, atelier de retorica, Ulise, filozofia și practica virtuților
9 November 2017

Marele Război s-a sfârşit într-un…….vagon!

sursa foto: Musée de l'Armistice

          Vagonul cu numărul 2419D este, credem, singurul vagon intrat în Istorie! Garat într-o poiană, la Rethondes, pe o linie ce străbătea imensa pădure Compiegne, el a fost “salonul” în care s-a semnat armistiţiul dintre Franţa şi Germania, act care punea capăt Primului Război Mondial. O placă memorială aminteşte şi astăzi momentul…..” Aici, la 11 noiembrie 1918- stă scris pe această placă- a pierit mândria criminală a Reich-ului german, înfrânt de popoarele libere pe care a încercat să le înrobească”.

         Vagonul aflat astăzi în acest loc istoric nu mai este însă cel original. Cel autentic a servit drept gazda tristei ceremonii a capitulării Franţei in faţa Germaniei naziste pe 22 iunie 1940, pentru a-i spori umilinţa.   A fost expus apoi, la Berlin, la Poarta Brandenburg şi a fost distrus cinci ani mai târziu de trupe SS, într-un orăşel din Thuringia, la ordinal lui Hitler.

         11 noiembrie 1918! Marele Razboi ce făcuse peste 15 milioane de victime se sfârşea în apropierea orăţelului picard. A urmat o Conferinţă de Pace şi structurarea unei noi arhitecturi europene. Se prăbuşiseră două imperii, Austro- Ungar şi Rus, au apărut noi state: Cehoslovacia, Regatul Sârbilor Croaţilor şi Slovenilor, Finlanda, Ţările Baltice. A renăscut Polonia.

        Aliată cu puterile Antantei, România, reintrată în război in ajunul semnării armistiţiului, îşi implinea cel mai vechi şi frumos vis, acela de a reuni în graniţele sale toate ţinuturile locuite de români, aşadar si Transilvania şi Banatul şi Basarabia şi Bucovina.

          Se cuvine să ne amintim acel 11 noiembrie 1918, să ne amintim prietenia Franţei, dar mai cu seama să facem o reverenţă jertfei soldaţilor si ofiţerilor români, inteligentei şi abilităţii oamenilor politici ai vremii care au adus pentru Romania….triumful dreptului.

Dan Manolache