Idei în nocturnă- Pagini de Istorie: România şi Europa în vara anului 1919
25 June 2019
DOCUMENTAR: 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Versailles
28 June 2019

Marșul vieții – “Cine ne va scrie istoria?” Iași 30 Iunie

Dan Schlanger – regizor, producător – Președintele Bucharest Jewish Film Festival 

Interviu difuzat in cadrul emisiunii Romanii in lume – Realizator Magdalena Tara


In perioada 28 iunie – 4 iulie 2019, Primaria Municipiului Iasi în colaborare cu Comunitatea Evreilor din Iasi si Rabinul Josef Wasserman din Israel, organizeaza “Marsul Vietii” – proiect de comemorare a 78 de ani de la Pogromul de la Iasi.
  

Cei care doresc sa participe la «Marsul Vietii» sunt asteptati la ora 9:30, la Centrul de Cartier Pacurari, de unde se va pleca în mars spre Cimitirul Evreiesc. Programul oficial al comemorarilor din Cimitirul Evreiesc va începe la ora 10:00. Iasiul a fost printre primele orase din România în care s-a stabilit comunitatea evreiasca, deosebit de implicata atât la dezvoltarea comertului, cât si a artelor – primul teatru idish din lume, «Pomul verde»,a fost infiintat la Iasi – a medicinei, a stiintelor si a patrimoniului arhitectural, fiind un oras special pentru membrii comunitatii evreiesti din România si Israel.

Cu acest prilej, la iasi va avea loc vizita unei delegatii a orasului Ashdod din Israel, conduse de primarul Yehiel Lasri si din componenta careia vor mai face parte av. Hanoh Drach Erlich, directorul Directiei de Dezvoltare, Sanatate, Mediu, Servicii si Asistenta Sociala, Shlomo Rotenberg, directorul Directiei de Infrastructura si Aryella Rosenthal, directorul Directiei Relatii Internationale.”

Tot la data de 30 iunie de la ora 13:00, în Sala “Vasile Pogor” a Primariei, va avea loc semnarea acordului de înfratire între municipiul Iasi si orasul Ashdod. 
In aceeasi zi, de la ora 19:00, în Sala “Henri Coanda” a Palatului Culturii din Iasi, va avea loc proiectia filmului documentar „Cine ne va scrie istoria” („Who will write our history”), regizat și produs de Roberta Grossman, proiectia  fiind realizata  si cu sprijinul Asociatiei Fraterna.  Filmul  este prezentat de regizorul si producatorul Dan Schlanger – Presedintele Bucharest Jewish Film Festival.

În noiembrie 1940, la doar câteva zile după ce naziștii au închis 450.000 de evrei în Ghetoul din Varșovia, a fost creată o grupare secretă alcătuită din jurnaliști, profesori și lideri ai comunității, care a decis să lupte împotriva acestora. Condusă de istoricul Emanuel Ringelblum, cunoscută sub numele de cod Oyneg Shabes, gruparea clandestină a hotărât să înfrunte și să învingă minciunile propagandei naziste, nu prin forța armelor, ci cu stiloul și hârtia. Povestea lor este acum adusă pentru prima oară pe ecran într-un film documentar scris, produs și regizat de Roberta Grossman, având-o ca producător executiv pe Nancy Spielberg. Imagini rare din arhive se împletesc cu interviuri și dramatizări, făcându-ne martori la viața unor curajoși luptători din rezistență care și-au înfruntat inamicul cu arma supremă, adevărul. Aceşti eroi au riscat totul pentru ca arhiva lor să supraviețuiască războiului, chiar dacă ei nu au reușit. În anul 1999, arhivele Oyneg Shabes au intrat în patrimoniul UNESCO.