Revista Literară Radio: 15 ianuarie 2017 – Ziua Culturii Naționale și 167 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu
15 January 2017
SHĪRĀZ
15 January 2017

MASHHAD

Mashhad – ce vine de la cuvântul „martiriu” (capitala Provinciei Razavi Khorasa) se află la aproape 900 km depărtare est de Teheran şi este considerat a fi al doilea mare oraş al Iranului. Aflat în prezent la graniţa cu Afganistanul şi Turkmenistanul, Mashhad a reprezentat în Antichitate un punct important situat pe Drumul Mătăsii.

Ridicat pe valea râului Kashaf, oraşul se găseşte între doi munţi, Binalood şi Hazer-Masjed şi este locul în care a văzut lumina zilei Firdoùsi, un cunoscut poet persan, autorul Epopeii „Cartea regilor” (considerat cel mai important document de limbă persană).

* * *

Turiştii care aleg să viziteze oraşul Mashhad, vor fi plăcut surprinşi de numărul mare de parcuri şi spaţii verzi. Aici vă puteţi relaxa într-un mod foarte plăcut, stând la o masă şi servind sucuri naturale, un ceai ori răsfăţându-vă cu aroma unei autentice cafele arăbeşti.

Un punct de mare interes îl constituie Complexul e-Shadi, care vine în întâmpinarea vizitatorilor cu o frumoasă grădină zoologică, însă cel mai căutat obiectiv al oraşului Mashhad, este Altarul sfânt al Imamului Ridha.

* * *

Altarul Imamului Ridha (despre care se spune că ar fi cel mai sfânt loc al şiiţilor din Iran), unul dintre cele mai mari ansambluri de arhitectură islamică, este construit în Mashhad, pe locul în a fost martirizat care Ali ibn Musa al-Ridha (cel de-al optulea imam şiit al Islamului). În anul 818, acesta a fost otrăvit de către califul Al-Ma’mun şi îngropat lângă mormântul lui Harun al-Rashid (personajul legendar al celor 1001 de nopţi ale Şeherezadei). Iar musulmanii, mai ales cei şiiţi, au început să vină aici în pelerinaj. La sfârşitul secolului IX, peste mormântul imamului Ridha, s-a construit un altar şi un dom, iar în jurul lor au fost ridicate mai multe clădiri.

De-a lungul timpului, sanctuarul Imamului Ridha a fost distrus şi refăcut de mai multe ori, ajungând să fie transformat în moschee în anul 1150, după vindecarea miraculoasă petrecută lângă altarul imamului, a fiului sultanului Sanjur (din Dinastia Selgiucidă). În prezent, după ultima renovare, domul cu cele două minarete ale sale au fost acoperite cu aur.

* * *

Cam atât despre Mashhad, timpul este scurt şi ne grăbim să ajungem şi în Shīrāz (oraşul poeţilor), ce s-a transformat de-a lungul timpului într-un important centru universitar plin de viaţă, unde tinerii sunt încurajaţi să studieze. Aşa că ne tragem puţin sufletul, bem un pahar cu apă de trandafiri şi o luăm din loc… către Shiraz.