Cu Bună Știință – Cutremurele: cauze, mecanisme, consecințe
7 April 2021
Știința 360 – IMAGINEAZĂ-ȚI! Creații textile inspirate din natură – 7 aprilie 2021
7 April 2021

Mesaje de Ziua Mondială a Sănătății

Mesajul Organizației Mondiale a Sănătății

cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății

 

COVID-19 a lovit cu greu toate țările, dar impactul cel mai dur a fost asupra comunităților care erau deja vulnerabile. Aceste grupuri sunt mai expuse îmbolnăvirii, au mai puține șanse de a avea acces la servicii de îngrijire a sănătății de calitate și sunt mai susceptibile de a experimenta consecințe nefaste ca urmare a măsurilor puse în aplicare pentru a opri pandemia.

Aceste inechități nu sunt noi. Chiar dacă lumea a înregistrat îmbunătățiri ale nivelurilor medii de sănătate și speranței de viață și reduceri ale mortalității premature, aceste câștiguri nu au fost împărțite în mod egal între diferitele secțiuni ale societății din și între națiuni. De asemenea, diferențele sunt observate la fiecare vârstă, de la primii ani până la sfârșitul vieții.

Acest lucru nu numai că este doar nedrept, dar este și prevenibil. De aceea, facem apel la lideri să se asigure că toată lumea are condiții de viață și de muncă favorabile sănătății. În același timp, îndemnăm liderii să monitorizeze inechitățile în materie de sănătate și să se asigure că toți oamenii pot accesa servicii de sănătate de calitate atunci când și unde au nevoie de ele.

Dovezile sunt clare: a oferi atât fetițelor, cât și băieților un început la fel de bun în viață și abordarea sănătății pe tot parcursul vieții este esențială pentru bunăstarea, dezvoltarea, durabilitatea și reziliența societății de astăzi și pentru generațiile viitoare.

 

Mesajul Colegiului Medicilor din România

cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății 2021

Astăzi, marcăm cu toții Ziua Mondială a Sănătății. De peste șapte decenii, 7 aprilie este momentul în care le spunem la „La mulți ani!” și le mulțumim tuturor cadrelor medicale, care își dedică zi de zi și clipă de clipă îngrijirii și salvării vieților omenești. Este momentul în care societatea își arată aprecierea pentru eforturile depuse de aceștia.

Aproape un milion de români au fost infectați până acum cu SARS-CoV-2. Aproape 25.000 dintre ei au pierdut această luptă. Sute de mii s-au vindecat. Mulți pentru că medicii au făcut eforturi supraomenești să îi vindece. Cifrele pandemiei zugrăvesc un tablou sumbru – poate mai sumbru decât ne așteptam vreunul dintre noi anul trecut pe vremea aceasta. Există, însă, și o speranță, reprezentată de vaccinare.

„Cu toții, medici și pacienți deopotrivă, am obosit. Dar trebuie să continuăm cu toții lupta, pentru a putea depăși această perioadă dificilă și pentru speranța că anul viitor Ziua Mondială a Sănătății nu va mai sta sub semnul COVID-19. Societatea trebuie să respecte în continuare măsurile de protecție, să se prezinte la spital atunci când situația o impune și să aibă încredere în cadrele medicale și în actul medical”, a declarat prof.dr.Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România.

La rândul lor, medicii trebuie să depună toate eforturile pentru a îngriji pacienții cu responsabilitate, respectând ghidurile și protocoalele în vigoare, ce au în spate știința.

Astăzi, de Ziua Mondială a Sănătății, Colegiul Medicilor din România vă urează, dragi colegi, „La mulți ani!”, să găsiți în continuare în voi resursele pentru a continua să luptați pentru fiecare pacient. Și vrem să vă mulțumim pentru tot ceea ce ați făcut și faceți.

Gândurile noastre se îndreaptă astăzi și către cadrele medicale care au părăsit această lume în acest an. Fiecare dintre voi veți rămâne în sufletele noastre.

Mesajul CMMB cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății –

Încredere și respect reciproc

 

Aproximativ 14.000 de medici cu drept de practică asigură servicii medicale în Municipiul București. Și asta tot timpul. Inclusiv astăzi, de Ziua Mondială a Sănătății.

Când vorbim de sănătate, vorbim de populație, vorbim de pacienți, vorbim de cadre medicale, de politici de sănătate.

Niciodată, din perspectiva noastră, cuvântul sănătate în România nu a avut o mai mare semnificație ca astăzi, de Ziua Mondială a Sănătății – o Zi a Sănătății într-un astfel de climat și de context.

Ca să avem sănătate, ca să păstrăm sănătatea, avem nevoie de medici, de cadre medicale, iar medicii și cadrele medicale au învățat, s-au format pentru a reda și a proteja sănătatea.

Mesajul Colegiului Medicilor din Municipiul București (CMMB) în contextul Zilei Mondiale a Sănătății, dar și în lumina ultimelor discuții din spațiul public legate de medici, pacienți, percepții și informații în rândul opiniei publice este următorul: Încredere și respect reciproc.

Am învățat și m-am format, mi-am dorit să fiu medic și îmi iubesc profesia. Iubesc și respect atât pacienții, cât și colegii. Pentru mine, consultul medical pe care îl realizez reprezintă contribuția mea la societate și bineînțeles fac acest lucru cu maximă responsabilitate, implicare și empatie față de pacient. Și sunt convinsă că astfel gândesc toți colegii mei medici. La mulți ani dragi colegi! La mulți ani, stimați pacienți! Dar pe lângă „La Mulți Ani”, vă doresc sănătate și îmi permit să adresez un îndemn către dumneavoastră, pacienți, dumneavoastră, populație, dumneavoastră, colegi: Oferiți-vă încredere și respect reciproc. Nu lăsați nimic să erodeze această bază a relației ce trebuie să existe între medic și pacient, între medic și societate în ansamblul ei”, a declarat prof. dr. Cătălina Poiană, președintele CMMB.
 
Sursă FOTO – WHO.org