Lumea microscopică, sursă de inspirație în arta sticlei
25 May 2018
Un nou număr SAVANTGARDE!
28 May 2018

Mușchi din fibre textile și tricotaje din hârtie

Săptămâna trecută s-a desfășurat Romanian Design Week, cu acest prilej, vineri 25 mai,  Lena Marie Jensen a ținut o prezentare în legătură cu studiile care se fac în Suedia pentru noi tipuri de fibre folosite în industria textilă.
Industria modei este a doua cea mai poluantă industrie, după cea petrolieră. Pentru obținerea unei singure perechi de jeanși sunt necesari 21.000 de litri de apă și se produc circa 30 kg de gaze cu efect de seră.
Mediul de cercetare și industria suedeză caută modele economice circulare, prin care să asigure beneficii de mediu, concret, să utilizeze deșeurile textile pentru a le folosi ca materii prime în îndustria textilă. Bunăoară, acum sunt în studiu fibre ”toarse” din hârtie pentru materiale de tip tricot, sau separarea bumbacului de fibrele sintetice din amestecul textil.
Lena Marie Jensen este expert economic în industria textilă, lucrează ca dezvoltator de produse și manager al ”Smart Textile Business Innovation”, o platformă de inovații pentru industria textilă de pe lângă Universitatea Boras – Suedia.
Interviu cu Lena Marie Jensen
Realizator Mihaela Ghiță