Casa memorială Mihai Eminescu de la Ipotești
15 September 2016
Somptuosul palat românesc din inima Londrei, una dintre atracțiile Festivalului de arhitectură „Open House”
15 September 2016

MUZEELE LUMII: Muzeul Zaans din Olanda

Muzeul Zaans din Olanda prezintă viața idilică a olandezilor din secolul al XVII-lea, cu accent pe meșteșugurile tradiționale și morărit, pe patrimoniul industrial al regiunii Zaans.

Situat în Zaanse Schans, la câțiva kilometri nord de Amsterdam, muzeul este adăpostit de o clădire cu design contemporan unic, la fel ca și colecția pe care o deține, clădire proiectată de arhitectul Cor van Hillo. Pentru arhitectura modernă și deschisă a clădirii sale, dar și pentru colecția sa, muzeul a primit mențiunea de onoare în cadrul Muzeului european al Anului (2001), potrivit www.zaansmuseum.nl și www.cunoastelumea.ro.

A fost înființat în anul 1994 și deschis publicului în 1998. Un an mai târziu, în 2009 a fost extins cu aripa “Experience Verkade”. De asemenea, din 2016 administrează alte trei locații în Zaanse Schans: Dogărie, Casa Jisper și Casa lui Weaver. Zaanse Schans este un fel de muzeu al satului în aer liber, ce deține peste 30 de case cu o arhitectură de secol XVII-XVIII dar și mori de vânt tradiționale din zona Zaanstreek, fiind cel mai important centru al morilor de vânt din Olanda, precum și o fabrică de brânză și una de saboți. O altă anexă a Muzeului Zaans este “Casa Țarul Petru” în centrul Zaandam.

Bogata colecție muzeală este alcătuită din două sub-colecții: cultura rezidențială și cultura industrială. În cadrul primeia sunt expuse frumoase costume regionale, mobilier pictat și obiecte din casele Zaans, picturi olandeze. În 2015, muzeul a dobândit lucrare pictorului impresionist francez Claude Monet, intitulat “Voorzaan e Westerhem” (1871).
Colecția industrială deține modele de nave și alte instrumente ce arată marea istorie a construcțiilor navale, dar și artefacte ale industriei vânătorii de balene, ce redau un trecut industrial bogat, întrucât între secolele XVII-XX regiunea a fost una dintre cele mai importante zone industriale ale Europei de Vest. Industria alimentară a regiunii Zaans este adusă la viață în inima muzeului, în pavilionul “Verkade” ce reflectă imaginea unei fabrici de ciocolată și de biscuiți din secolul al XX-lea. Printr-o serie de mașini autentice din anii 1930 dar și printr-o selecție unică de circa 9.000 de fotografii este redată povestea linei de producție Verkade, dar și povestea familiei Verkade, creatoarea companiei cu același nume. Brandul Verkade a devenit unul dintre cele mai cunoscute din Olanda, în ultimii 100 de ani prin cele peste 40 de tipuri de biscuiți, zeci de tipuri de ciocolată, caramele, bomboane, napolitane, biscuiți, produse de patiserie, covrigi și lumânări. Colecția industrială mai cuprinde și patrimoniul provenit de la alte mari companii precum Bruynzeel, Honig, Albert Heijn, și Lassie.

În cadrul muzeului vizitatorii se pot bucura, în afară de tururile audio disponibile în opt limbi, și de jocuri interactive și activități speciale pentru întreaga familie, ateliere de pregătire a unui înveliș pentru un baton de ciocolată dar și de degustări.

Sursa: AGERPRES