„România înseamnă mult mai mult decât Dracula, Ceaușescu sau Hagi.” (Tayfun Öneş, autorul volumului Mulțumesc, România)
15 September 2021
PORTRET: 155 de ani de la naşterea poetului George Coşbuc
20 September 2021

Muzeul Național al Literaturii Române – cel mai bun muzeu în domeniul educației din Europa în anul 2020-2021

Muzeul Național al Literaturii Române a primit în seara de 18 septembrie premiul DAFA din partea Academiei Europene a Muzeelor.

În moțivația juriului se arată că Muzeul Național al Literaturii Române este un model în peisajul muzeal românesc în ceea ce privește aspirațiile sale sociale și implementarea scenografică. Acesta răspunde provocării de a crea un muzeu literar viu  și a început o călătorie impresionantă în 2017, odată cu mutarea într-o clădire nouă. Expoziția permanentă impresionează prin dramaturgia sa discretă, dar bine realizată, care completează clădirea istorică. În programele sale de educație, muzeul arată curaj și o atitudine fără compromisuri, funcționând ca un vehicul pentru problemele sociale actuale. În centrul activității sale se află „literatura interactivă”, prin care își propune să ofere vizitatorilor un element surpriză, utilizat într-un mod inovator, în procese clare de integrare și punere în scenă.”

La premiul DAFA 2020-2021 au mai fost nominalizate Rembrandt House Museum (Amsterdam, Olanda) și Stapferhaus (Lenzburg, Elveția).

European Museum Academy a mai acordat aseară două distincții: Luigi Micheletti Award, primit de Futurium (Berlin, Germania) și, pentru prima dată, Art Museum Award, care a revenit Trapholt Museum of Modern Art, Craft and Design (Kolding, Denemarca).