24 ianuarie 1859 – primul pas spre România
20 January 2017
La Universitatea Babes Bolyai din Cluj Napoca, prin Centrul de Studiere a Populației, se construieşte prima bază de date istorice a populaţiei Transilvaniei!
20 January 2017

Muzeul Naţional Cotroceni va fi deschis vizitatorilor, marţi, 24 ianuarie a.c.

Conducerea muzeului a luat această decizie pentru a oferi iubitorilor de istorie ocazia de a putea aniversa cei 158 de ani de la Unirea Principatelor Române, într-un loc reprezentativ pentru perioada de început a definirii idealului secular de unire a tuturor românilor în graniţele unui singur stat.

În perioada Unirii Principatelor, Palatul domnesc de la Cotroceni a devenit reşedinţa domnitorului Alexandru Ioan-Cuza şi de aici au pornit unele dintre cele mai mari reforme ale vremurilor.

În cadrul turului, în apartamentele Cuza, vizitatorii vor putea admira expoziţia extinsă cu obiecte personale ce au aparţinut familiei Cuza, documente originale, precum şi sabia de paradă a domnitorului. Sabia i-a fost dăruită domnitorului român de către principele sârb Mihail Obrenovici. Lama poartă inscripţia “AMICUS CERTUS IN RE INCERTA”, mânerul îl înfăţişează pe Sf. Andrei, la picioarele căruia se află un leu şi un vultur, simbolizând Serbia şi România, luptându-se cu un şarpe, simbolizând Imperiul Otoman. Teaca, terminată printr-un cap de leu, este împodobită cu sute de diamante şi smaralde. Pe ea apar monogramele lui Alexandru Ioan-Cuza şi Mihail Obrenovici.