Adrian Buga, istoric și critic de artă, consilier al Casei Regale a României, a fost, astăzi, invitatul Ioanei Bâldea Constantinescu
6 October 2017
AUDIO – Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe în concursul „EUROSCOLA”
7 October 2017

Muzica de film – Easy rider, o coloană sonoră din categoria “the first”

 

1969. Dincolo de ocean, un moment al tumultului, al schimbărilor sociale şi culturale. Atunci, nu întâmplător, un proiect cu buget redus, a schimbat definitiv modul în care Statele Unite îşi puteau privi propria reflexie într-o oglindă cinematografică”. „Easy rider”, la prima vedere, un road-movie cu motociclişti, devine reperul unei generaţii. Şi indică un alt mod în care filmul poate redefini cultura.

Regizată de către Dennis Hopper, co-autor şi al scenariului împreună cu Peter Fonda, producţia cinematografică se adresa tinerilor americani mai direct şi mai realist decât o făcuse vreodată Hollywood-ul până atunci. Cei doi iniţiatori, totodată star-uri ale producţiei împreună cu Jack Nicholson, propuneau “Easy rider” drept “ capsulă a timpului” pentru acea perioadă. Ca unul dintre primele filme americane independente însemna revoluţie în cinematografia vremii. Aşa că se încadrează la categoria “the first” şi în privinţa coloanei sonore. Care nu constă în obişnuita partitură comandată unui compozitor, ci, conform opţiunii regizorului Dennis Hopper, într-o serie de piese ale unor formaţii şi artişti în vogă la acea vreme. Pe listă figurează Steppenwolf, Jimi Hendrix, Bob Dylan şi Roger McGuinn, The Byrds şi proaspăt înfiinţata trupă Smith. O desfăşurare de forţe a muzicii rock americane din acel moment în emisiunea “Muzica de film” de sâmbătă, 7 octombrie, de la ora 15.30.