Duminică, 12 decembrie 2021, la Născut în România, Invitat Horea Avram, istoric de artă şi curator
8 December 2021
Născut în România- După 90 (un proiect ARCEN). Invitata ediției: scriitoarea Ana Blandiana
20 December 2021

Născut în România 18 si 19 decembrie 2021 – Eu am fost un chirurg până în 21 decembrie 1989 și am devenit alt chirurg după 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului, când am terminat de operat. Sunt alt chirurg! Din toate punctele de vedere!…

https://www.radiooltenia.ro/cronologie-a-revolutiei-romane-din-decembrie-1989/

Este mărturia medicului Nicolae Constantinescu, profesor universitar la UMF „Carol Davila“ din Bucureşti, astăzi pensionar, membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale din România, chirurgul care, în decembrie 1989, a operat 22 dintre cei 90 de răniți ajunși la Spitalul Colțea din București, din Piața Palatului și de la Baricada de la Intercontinental. Eu am operat 22 de oameni împușcați; doi au fost studenți iar 20 – muncitori. Deci la Revoluția Română, ”unda de șoc” au provocat-o muncitorii!

Foto – Arhiva Corina Negrea

Liliana Gheorghiu era, în 21 decembrie 1989, la finalul gărzii – tânără asistentă, tot la Spitalul Colțea din București. De fapt, tura mea se terminase de la ora 15.00 (…) dar am rămas în spital (…) iar când am auzit de la niște colegi că s-a întrerupt emisia  cu mitingul (…), mi-am dat seama că suntem în pragul unui eveniment mare!

Foto – Arhiva Liliana Gheorghiu

Eram, cu toții, în pragul celui mai important eveniment din istoria cea mai recentă a României, Revoluția română!

De la care s-au scurs 32 de ani. O viață de om ajuns la maturitate, pentru cei născuți în decembrie 89, o perioadă răpită celor ce au murit atunci. Tocmai de aceea nu trebuie să uităm și tocmai de aceea trebuie să povestim și celor ce vin, așa cum o fac Liliana Gheorghiu și Nicolae Constantinescu, invitații celor două ediții Născut în România din 18 și 19 decembrie a.c.  La Radio România Cultural și pe www.radioromaniacultural.ro, de la 16.00 la 16.30, realizator Corina Negrea.

 

 

Liliana Gheorghiu este, astăzi,asistent medical principal, cu competență în stomaterapie și ingrijiri paliative, psiholog-psihoterapeut. 

Foto – Arhiva Liliana Gheorghiu

Lucrează de 34 de ani în Clinica de chirurgie a Spitalului Colțea din București, acolo unde lucra și în 1989, ca asistentă la început de carieră. Aveam 20 de ani, eram la începutul profesiei, eram entuziastă și dornică să aflu, să fac, să mă dezvolt. 

Foto – Arhiva Liliana Gheorghiu

Prețuiesc oamenii și viața, mă implic profesional și încerc să mă perfectionez permanent pentru a aduce alinare și speranta pacienților cu care lucrez. Cred că fiica mea, care și-a ales cariera de medic, va duce mai departe aceste valori, spune Liliana Gheorghiu, invitata ediției din 18 decembrie a.c. a emisiunii Născut în România, la Radio România Cultural și pe www.radioromaniacultural.ro, de la 16.00 la 16.30, realizator Corina Negrea

Nicolae Constantinescu este medic primar de chirurgie generală, medic primar ortopedie-traumatologie, pensionat pentru limită de vîrstă – dar vine zilnic la Facultatea de Medicină, acolo unde am și înregistrat interviul de astăzi. Are ”la activ” peste 8.000 de operaţii, a introdus (în 1990) Disciplina de Anatomie clinică și a instruit peste 3.000 de rezidenţi. Lucrează la ultimele volume ale  Tratatului de Anatomie Chirurgicală şi Operatorie, pe care, dealtfel, l-a inițiat.

Foto: Interviu între două operaţii preluat din filmul Desprinderea

”A fost distins, în anul 2000, cu Ordinul Naţional pentru Merit în grad de comandor de către Preşedintele României şi, în 2003, cu Ordinul Coroana României în grad de ofiţer de către Regele Mihai. Pentru activitatea desfăşurată în timpul evenimentelor represive din decembrie 1989, cînd a operat 22 de răniţi prin glonţ la Spitalul Colţea, a primit Certificatul de Luptător pentru Victoria Revoluţiei Române din decembrie 1989 cu rol determinant.” (http://www.revistamemoria.ro/nicolae-constantinescu/)

Foto – Arhiva Corina Negrea

Rememorează zilele Revoluției române de la București așa cum le-a trăit, ca medic, în Spitalul Colțea din București, în ediția din 19 decembrie a.c. a emisiunii Născut în România. La Radio România Cultural și pe www.radioromaniacultural.ro, de la 16.00 la 16.30, realizator Corina Negrea.

 Arhiva Nicolae Constantinescu: “Fotografie făcută la Crăciunul 1990 cu doi tineri împușcați la Revoluție: în dreapta mea este Mihalcea Sorin, primul rănit prin glonț venit la Colțea în d.a. zilei de 21.12 iar în stânga este Radu Traian, care intrase în formațiunile în care toți participanții primiseră câte o armă și fusese împușcat cred că în 23.12.1989”

 

Arhiva Nicolae Constantinescu : “Plângerea adresată Procuraturii militare în febr. 1992, la care nu am primit răspuns niciodată, deși semnatarii erau profesori, șefi de clinică și medici primari chirurgi din București, care operaseră tinerii împușcați.”

Arhiva Nicolae Constantinescu:“Actele de la CEDO în care erau consemnate crimele din România și Plângerea chirurgilor, toate rămase fără

un răspuns din partea organelor de Justiție.”

19 decembrie 2021

 

18 decembrie 2021